Kinderen

Volop in ontwikkeling

Kinderen gebruiken in hun jonge leven al producten als zeep, shampoo, zonnebrand, kleding en speelgoed. In al deze producten zitten chemische stoffen. Die zijn toegevoegd om het product kleur te geven, langer houdbaar te maken of lekker te laten ruiken.
Binnen de Europese Unie moeten producten met chemische stoffen aan strenge eisen voldoen. Al helemaal als ze bestemd zijn voor kinderen tot drie jaar. Dan gelden soms nog strengere veiligheidseisen. Kinderen zijn namelijk kleiner en de organen zijn nog in ontwikkeling. Met de informatie die je vindt op waarzitwatin kan je zelf een bewuste keuze maken en besluiten of je kind bepaalde producten kan gebruiken, of dat je voor een alternatief moet kiezen.

Tips

  • Speelgoed moet in Nederland aan strenge veiligheidseisen voldoen. Toch is het belangrijk om speelgoed altijd kritisch te bekijken. Staat er bijvoorbeeld een CE-markering op? Dan weet je alvast dat het speelgoed volgens de producent voldoet aan de Europese wetgeving.
  • Jonge kinderen stoppen snel iets in de mond. Bij sommige producten, zoals schoonmaakmiddelen, batterijen en , kan dit gevaren opleveren. Berg deze producten daarom goed op, zodat je kind er niet bij kan.
  • Gebruik een product zoals het bedoeld is. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Scheerschuim is bijvoorbeeld niet om mee te spelen, maar om je mee te scheren.

Thema's

Adviezen en tips per thema

Bekijk alle thema's