Kinderen

Jonge kinderen ontwikkelen zich volop

Kinderen gebruiken in hun jonge leven al allerlei producten, zoals zeep, shampoo, zonnebrand, kleding en speelgoed. In al deze producten zitten chemische stoffen. Deze chemische stoffen zijn toegevoegd om een product hun kleur te geven, langer houdbaar te maken of lekker te laten ruiken.

Welke chemische stoffen zitten er eigenlijk in consumentenproducten? En kunnen kinderen deze producten ook allemaal gebruiken? Op waarzitwatin.nl lees je dat producten binnen de Europese Unie aan strenge eisen moeten voldoen. Zo gelden er voor kinderen tot drie jaar soms strengere veiligheidseisen. Kinderen zijn namelijk kleiner en de organen zijn nog in ontwikkeling. Misschien heb je in het nieuws wel eens over weekmakers in speelgoed gehoord. Op deze website lees je waar deze stof inzit en of je kind er veilig mee kan spelen. Kinderen vinden het leuk om met scheerschuim te spelen. Maar weet je dat scheerschuim daar helemaal niet voor bedoeld is? Wil je weten hoe dat zit? Of ben je op zoek naar alternatieven? Je leest het op pagina over scheerschuim.

Met de informatie op waarzitwatin.nl kan je zelf een bewuste keuze maken of je bepaalde producten wilt gebruiken of dat je voor een alternatief kiest.


Tips

  • Speelgoed moet in Nederland aan strenge veiligheidseisen voldoen. Toch is het belangrijk om het speelgoed altijd kritisch te bekijken. Staat er bijvoorbeeld een CE-markering op? Dan weet je alvast dat het speelgoed volgens de producent voldoet aan de Europese wetgeving.
  • Jonge kinderen stoppen snel iets in de mond. Bij sommige producten kan dit gevaren opleveren, zoals bij schoonmaakmiddelen, batterijen of parfum. Berg deze producten goed op, zodat je kind er niet bij kan.
  • Gebruik een product zoals het bedoeld is. Scheerschuim is bijvoorbeeld niet om mee te spelen, maar om je mee te scheren. Lees dus altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking.