In het kort

Kaliumhydroxide is een chemische stof die kan zitten in producten zoals schoonmaakmiddelen, , batterijen en gootsteenontstoppers. Maar meestal wordt hiervoor de vergelijkbare stof natriumhydroxide gebruikt. Bij zijn producten met kaliumhydroxide .

Waarom zit deze stof in producten?

Met kaliumhydroxide kan de zuurgraad van een product worden verlaagd. 

Kaliumhydroxide zit in geconcentreerde vorm in gootsteenontstoppers. Het zorgt ervoor dat vet- en andere afvalresten in de leidingen kunnen loskomen en wegspoelen.

Kaliumhydroxide is goedgekeurd voor het gebruik in voedsel. Het heeft dan E-nummer E525. Het regelt bijvoorbeeld de zuurgraad in producten. Ook kan het fruit chemisch schillen, zoals bij mandarijnenpartjes. Ook geeft kaliumhydroxidegroene olijven een zwarte kleur. 

In batterijen wordt kaliumhydroxide als gebruikt. Een elektrolyt zorgt ervoor dat de stroom goed door de batterij loopt en naar het apparaat gaat.

Is deze stof veilig?

In producten waarin kaliumhydroxide is toegevoegd als zijn er geen bij normaal gebruik. Volg altijd de veiligheidsvoorschriften op de verpakking op, en voorkom inslikken en aanraking met huid en ogen. Kaliumhydroxide is namelijk, vooral in geconcentreerde vorm zoals in gootsteenontstoppers, sterk bijtend en irriterend. Het kan voor verwondingen en zelfs blijvende schade zorgen. 

Bij een lekkende batterij bestaat de witte aanslag vaak deels uit kaliumhydroxide. Deze stof is bijtend en kan de huid irriteren en tot schade leiden bij contact met de ogen.

Meer informatie

Wat zegt de wet over kaliumhydroxide?

Kaliumhydroxide kan ook zitten in persoonlijke verzorgingsproducten. In de Cosmeticaverordening is vastgesteld hoeveel kaliumhydroxide er maximaal in bepaalde verzorgingsproducten mag zitten. In producten voor het zacht maken van nagelriemen is de maximale hoeveelheid 5%. Voor ontkrullingsmiddelen is dit 2% bij gebruik door consumenten, en 4,5% voor professionele gebruikers zoals kappers. Als pH-regulator in ontharingsmiddelen moet de pH lager dan 12,7 zijn. Voor andere gebruiken als pH-regulator in cosmetica moet de pH lager zijn dan 11. 

In de is vastgesteld vanaf welke hoeveelheid kaliumhydroxide in een product een waarschuwing op het etiket verplicht is. Bij was- en reinigingsmiddelen is dit vanaf 0,5%. Er staat dan een waarschuwing op de verpakking over de irriterende of bijtende werking. 

Als er meer dan 1% in een product zit, staat er een symbool met uitroepteken op het etiket. Dit geeft het gevaar voor de gezondheid bij inslikken aan.