Toepassing

Kaliumhydroxide is een chemische stof die gebruikt wordt in producten, zoals schoonmaakmiddelen, , batterijen en gootsteenontstoppers. Maar meestal wordt hiervoor de vergelijkbare stof natriumhydroxide gebruikt. Met kaliumhydroxide in een product kan de zuurgraad van een product worden verlaagd (dit is hetzelfde als het verhogen van de pH van een product). 

In geconcentreerde vorm wordt kaliumhydroxide gebruikt in producten om de gootsteen te ontstoppen. De stof zorgt ervoor dat vet- en andere afvalresten in de leidingen ‘verzepen’ en daardoor loskomen en weggespoeld kunnen worden.

Kaliumhydroxide is een stof die is goedgekeurd voor het gebruik in voeding. Het heeft dan E-nummer E525. Het wordt toegevoegd om de zuurgraad in producten te regelen, om fruit (zoals mandarijnenpartjes) chemisch te schillen en om bijvoorbeeld groene olijven een zwart uiterlijk te geven. 

In batterijen wordt kaliumhydroxide als gebruikt. Als elektrolyt zorgt een kaliumhydroxide-oplossing dat de stroom niet door de batterij zelf loopt, maar door een apparaat dat elektriciteit nodig heeft.

Actuele stand van zaken

Kaliumhydroxide wordt gebruikt in persoonlijke verzorgingsproducten. In de Cosmeticaverordening is vastgesteld hoeveel kaliumhydroxide er maximaal in bepaalde verzorgingsproducten mag zitten. In producten voor het zacht maken van nagelriemen is de maximale hoeveelheid 5%. Voor ontkrullingsmiddelen is dit 2% bij gebruik door consumenten, en 4,5% voor professionele gebruikers zoals kappers. Als in ontharingsmiddelen moet de pH lager dan 12,7 zijn en voor andere gebruiken als pH-regulator in cosmetica lager dan 11. 

In de is vastgesteld vanaf welke hoeveelheid kaliumhydroxide in een product een waarschuwing op het etiket verplicht is. Bij gebruik van kaliumhydroxide in was- en reinigingsmiddelen moet vanaf een hoeveelheid van 0,5% een waarschuwing op de verpakking staan over de irriterende of bijtende werking. 

Vanwege het gevaar voor de gezondheid bij inslikken, moet op het etiket van producten waar de stof in concentraties van meer dan 1% inzit, ook een symbool met een uitroepteken worden geplaatst.  

Risicotoelichting

In producten waarin kaliumhydroxide is toegevoegd als pH-regulator zijn er geen bij . Volg altijd de veiligheidsvoorschriften op de verpakking op om aanraking met huid en ogen en inslikken te voorkomen. Kaliumhydroxide is namelijk, vooral in geconcentreerde vorm (zoals in gootsteenontstoppers), sterk bijtend en irriterend. Het kan voor verwondingen en zelfs blijvende schade zorgen. 

Bij een lekkende batterij bestaat de witte aanslag vaak deels uit kaliumhydroxide. Deze stof is bijtend en kan de huid irriteren en tot schade leiden bij contact met de ogen.