In het kort

Fipronil doodt parasieten en zit daarom in anti-vlooienmiddelen. Bij zijn producten met fipronil . Fipronil kan irriterend zijn voor de slijmvliezen, de huid en de ogen. Vermijd daarom contact met de huid en de ogen. Als je gevoelig bent voor fipronil, kun je een allergische reactie krijgen na contact met de huid. Houd producten met fipronil buiten het bereik van kinderen.

Waarom zit deze stof in producten?

Fipronil zit in diergeneesmiddelen om vlooien, teken (en ook mijten) bij katten en honden te bestrijden. Je kan bijvoorbeeld druppels aanbrengen op de huid van je huisdier (spot-on genoemd) of sprays met fipronil gebruiken. Bij bijvoorbeeld varkens, kippen en koeien mag fipronil niet gebruikt worden. Mensen zouden anders door het eten van vlees en eieren fipronil binnen kunnen krijgen.

Professionele bedrijven in ongediertebestrijding gebruiken middelen ( ) met fipronil bij het bestrijden van kakkerlakken. Vroeger was het ook toegelaten als gewasbeschermingsmiddel om zaden te beschermen tegen insecten. Tegenwoordig is er in Nederland geen gewasbeschermingsmiddel meer te koop waarin fipronil zit.  

Is deze stof veilig?

Fipronil kan irriterend zijn voor de slijmvliezen, de huid en de ogen. Contact met de huid en ogen moet je dan ook vermijden. Je mag daarom niet roken, eten of drinken terwijl je met producten met fipronil erin werkt. Was je handen na gebruik van deze producten. Ook mag je je hond of kat niet aaien totdat de behandelde plek droog is. Slaap ook niet met je huisdier in één bed als je deze net behandeld hebt. Lees altijd de bijsluiter voor instructies.Als je een spray gebruikt, is er een kans dat je het inademt. Gebruik een spray daarom alleen buiten of in een goed geventileerde ruimte. Spray van je af, ademde spray niet in en gebruik handschoenen.

Bij normaal gebruik zijn producten met fipronil veilig. Sommige mensen zijn gevoelig voor fipronil en kunnen allergische reacties krijgen na contact met de huid. Als je weet dat je allergisch bent voor fipronil, kies dan een product zonder fipronil. 

Houd producten met fipronil daarom altijd buiten het bereik van kinderen. Jonge kinderen stoppen vaak van alles in hun mond en kunnen het zo per ongeluk binnenkrijgen. Daarbij zijn zij gevoeliger voor fipronil door hun lagere lichaamsgewicht.

Meer informatie

Fipronil in het nieuws

Fipronil is niet toegelaten als diergeneesmiddel voor dieren waarvan het vlees of de eieren door mensen worden gegeten. In 2017 vond de fipronilcrisis plaats: een voedselschandaal. Producten met fipronil werden illegaal gebruikt in kippenstallen om bloedluis te bestrijden. Daarom zat er fipronil in de eieren en kippen uit deze stallen. Eieren werden vernietigd en kippen geruimd.

Wat zegt de wet over fipronil?

In de Wet Dieren staat dat de producent van een diergeneesmiddel moet kunnen laten zien dat het middel werkzaam is en geen gevaar oplevert voor de gezondheid van de mens, dier en omgeving, wanneer het gebruikt wordt volgens de voorschriften. Deze wet is gebaseerd op Europese regelgeving. Het Bureau Diergeneesmiddelen coördineert de toelating. Fipronil mag niet worden gebruikt als diergeneesmiddel bij bijvoorbeeld koeien, varkens en kippen. Mensen zouden anders door het eten van vlees en eieren fipronil binnen kunnen krijgen.

Biociden met fipronil (voor professioneel gebruik), moeten voldoen aan de Europese Biocidenverordening (528/2021/EU) en zijn toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden ( ).

Producenten en importeurs moeten ervoor zorgen dat producten met fipronil die op de markt komen veilig zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de naleving van de wettelijke eisen door producenten en importeurs.