In het kort

Waterstofperoxide is een chemische stof die in persoonlijke verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen kan zitten. Ook zit er waterstofperoxide in glow sticks. Als je de aanwijzingen op de verpakking opvolgt, zijn producten met waterstofperoxide in gebruik.

Waarom zit deze stof in producten?

Waterstofperoxide is een chemische stof die erg snel reageert met andere stoffen. Daarom zit het in veel verschillende producten. Je vindt het bijvoorbeeld in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals permanente haarverf, tandenbleekmiddel en lenzenvloeistof. In permanente haarverf breekt waterstofperoxide je eigen haarpigmenten (haarkleur) af. Daardoor kan een andere kleur in je haar doordringen. In tandenbleekmiddel breekt waterstofperoxide stoffen af die je tanden verkleuren. Soms zit in tandenbleekmiddel carbamideperoxide of natriumperboraat. Deze stoffen werken op dezelfde manier als waterstofperoxide. Lenzenvloeistof met waterstofperoxide kan je gebruiken om je lenzen mee schoon te maken en desinfecteren.

Volg bij het gebruik van persoonlijke verzorgingsproducten met waterstofperoxide altijd goed de gebruiksinstructie op de verpakking op.

Waterstofperoxide wordt ook gebruikt in wasmiddelen om vlekken op te lossen en om ervoor te zorgen dat het wasgoed mooi wit blijft. In gootsteenontstopper zorgt waterstofperoxide ervoor dat vuil oplost. Verder kan waterstofperoxide als in anti-schimmelmiddelen zitten. 

Daarnaast zit waterstofperoxide in glow sticks. Waterstofperoxide start in glow sticks een chemische reactie waardoor de glow stick licht geeft.

Is deze stof veilig?

Producten met waterstofperoxide kunnen veilig worden gebruikt. Het is belangrijk dat de aanwijzingen op de verpakking worden opgevolgd.

Bij verkeerd gebruik of door ongelukken, zoals in de ogen krijgen of inslikken, kan waterstofperoxide zorgen voor irritaties. Denk hierbij aan branderige ogen of een pijnlijke slokdarm. Als er veel waterstofperoxide op je huid komt, kan je brandwonden krijgen. Wanneer grote hoeveelheden waterstofperoxide in contact komt met de huid of ogen moet je goed spoelen met water. Zorg dat je de voorschriften op de verpakking goed leest en opvolgt.


Meer informatie

Wat zegt de wet over waterstofperoxide?

Waterstofperoxide kan in verschillende soorten producten zitten. Daarom zijn er verschillende wetten en regels rondom het gebruik van waterstofperoxide:

  • Persoonlijke verzorgingsproducten: Waterstofperoxide wordt gebruikt in persoonlijke verzorgingsproducten. Voor veel van deze producten zijn er regels over de hoeveelheid waterstofperoxide die erin gebruikt mag worden. In haarproducten mag niet meer dan 12% waterstofperoxide zitten of vrijkomen, in huidproducten niet meer dan 4% en in nagelverhardingsproducten niet meer dan 2%. In mondproducten mag er maximaal 0,1% waterstofperoxide zitten bij gebruik door consumenten en 6% voor professionele gebruikers. Verder moet op het etiket van producten voor haar, huid en nagelverharding vermeld worden “Bevat waterstofperoxide”, “Contact met de ogen vermijden” en “Bij contact met de ogen onmiddellijk uitspoelen”. Ook moet op het etiket van haarproducten vermeld worden “Geschikte handschoenen dragen”.
  • : Biociden zijn middelen die organismen doden. Waterstofperoxide wordt onder andere gebruikt als werkzame stof bij anti-schimmelmiddelen. Anti-schimmelmiddelen met waterstofperoxide moeten zijn beoordeeld en toegelaten volgens de eisen van de Biocidenverordening.
  • Medische hulpmiddelen: De wet schrijft voor dat eventuele gezondheidsrisico’s van chemische stoffen in medische hulpmiddelen (zoals bijvoorbeeld lenzenvloeistof) zo laag mogelijk moeten zijn.
  • Overige producten: Vanaf 1 februari 2021 is de verkoop aan consumenten van producten, zoals gootsteenontstopper waarin meer dan 12% waterstofperoxide zit, verboden. Producten met meer dan 12% waterstofperoxide mogen alleen nog aan professionele klanten die een vergunning hebben worden verkocht. Dit is vastgelegd in een EU-verordening (2019/1148/EU).