In het kort

Zuurstofbleekmiddelen zijn witmakers die vaak in was- en reinigingsmiddelen zitten. Ze verwijderen vlekken en desinfecteren. Zuurstofbleekmiddelen zitten ook in tandenbleekmiddel, haarverf en anti-schimmelmiddelen. Bij zijn producten met zuurstofbleekmiddelen . Heb je kleine kinderen, houd producten met zuurstofbleekmiddelen dan buiten hun bereik.

Waarom zit deze stof in producten?

Zuurstofbleekmiddelen zijn witmakers. Ze worden vaak gebruikt in was- en reinigingsmiddelen. Het zijn stoffen waarin actieve zuurstofverbindingen zitten. Deze actieve zuurstofverbindingen reageren met andere stoffen, waardoor ze vlekken verwijderen en desinfecteren. Voorbeelden van veelgebruikte zuurstofbleekmiddelen zijn natriumpercarbonaat en waterstofperoxide (H2O2). 

Zuurstofbleekmiddelen zitten in verschillende producten:

  • Wasmiddelen, vlekverwijderaars en vaatwastabletten: Zuurstofbleekmiddelen worden in deze producten gebruikt om gekleurde vlekken op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan vlekken van wijn, koffie of tomatenketchup. In wasmiddelen zorgen zuurstofbleekmiddelen er ook voor dat het wasgoed niet vergeelt, maar mooi wit blijft.

  • WC-reinigers: Zuurstofbleekmiddelen in sommige wc-reinigers verwijderen vlekken in de wc-pot en worden gebruikt om te desinfecteren.

  • Anti-schimmelmiddelen: Waterstofperoxide doodt schimmels en kan daarom als in anti-schimmelmiddelen zitten.

  • Tandenbleekmiddel: Zuurstofbleekmiddelen kunnen in tandenbleekmiddel zitten om stoffen af te breken die je tanden verkleuren.

  • Haarverf: Het zuurstofbleekmiddel waterstofperoxide wordt vaak in permanente haarverf gebruikt als oxidatiemiddel. Waterstofperoxide breekt de eigen haarpigmenten af. Zo kan een andere kleur in je haar doordringen.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met zuurstofbleekmiddelen veilig. Bij verkeerd gebruik, bijvoorbeeld als je de chemische stof in je ogen krijgt of inslikt, kun je rode, geïrriteerde ogen krijgen of een pijnlijke slokdarm. Heb je kleine kinderen, houd producten met zuurstofbleekmiddelen dan buiten hun bereik.

Meer informatie

Wat is het verschil tussen zuurstofbleekmiddelen en chloorbleekmiddelen?

Er zijn twee soorten bleekmiddelen, namelijk chloorbleekmiddelen en zuurstofbleekmiddelen. De werkzame stof in chloorbleekmiddel is natriumhypochloriet en in zuurstofbleekmiddel is dat een actieve zuurstofverbinding, zoals waterstofperoxide. Vroeger werd wit wasgoed na het wassen vaak gebleekt met chloorbleekmiddel om vlekken te verwijderen, maar deze kunnen de kleur van je wasgoed aantasten. Tegenwoordig wordt er zuurstofbleekmiddel aan wasmiddelen toegevoegd. Zuurstofbleekmiddelen zijn beter voor je wasgoed dan chloorbleekmiddelen, omdat ze de kleur van je wasgoed niet aantasten.

Bij welke watertemperaturen werken zuurstofbleekmiddelen het beste?

Zuurstofbleekmiddelen werken bijvoorbeeld in de wasmachine het beste bij watertemperaturen vanaf 60 °C. In veel producten wordt een zogenaamde bleekactivator toegevoegd, waardoor de zuurstofbleekmiddelen ook werken bij watertemperaturen vanaf 40 °C.