Toepassing

Zuurstofbleekmiddelen zijn witmakers. Ze worden gebruikt in bijvoorbeeld wasmiddelen, vlekverwijderaars, bleekmiddelen en vaatwastabletten om gekleurde vlekken op te lossen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vlekken van wijn, koffie of tomatenketchup. In wasmiddelen zorgen zuurstofbleekmiddelen er ook voor dat het wasgoed niet vergeelt, maar mooi wit blijft.
Sommige wc-reinigers bevatten ook zuurstofbleekmiddelen om vlekken in de wc-pot te verwijderen.
Voorbeelden van veelgebruikte zuurstofbleekmiddelen zijn natriumperboraat, natriumpercarbonaat en waterstofperoxide (H2O2). 

Waterstofperoxide wordt ook vaak in permanente haarverf gebruikt als oxidatiemiddel. Waterstofperoxide breekt de eigen haarpigmenten af waardoor een andere kleur in je haar kan doordringen. Ook kan waterstofperoxide als in anti-schimmelmiddelen zitten.

Actuele stand van zaken

Zuurstofbleekmiddelen zijn minder belastend voor je wasgoed dan chloorbleekmiddelen. Ze werken het beste bij temperaturen vanaf 60 °C. In veel producten wordt een zogenaamde bleekactivator toegevoegd, waardoor de zuurstofbleekmiddelen ook werken bij temperaturen vanaf 40 °C.

Risicotoelichting

Was- en reinigingsmiddelen met zuurstofbleekmiddelen erin zijn als je ze gebruikt volgens de adviezen op de verpakking. Bij verkeerd gebruik, bijvoorbeeld als je de chemische stof in je ogen krijgt of inslikt, kun je rode, geïrriteerde ogen krijgen of een pijnlijke slokdarm. Heb je kleine kinderen, houd de producten dan buiten hun bereik.