Zwanger

Waar moet je op letten als je een baby krijgt?

Als je zwanger bent, dan kun je de meeste alledaagse producten gewoon blijven gebruiken. Bijna alle producten zijn als je ze op een normale manier gebruikt.

Op zoek naar betrouwbare informatie

Maar soms wil je iets meer weten. Kan ik de babykamer wel schilderen? Is het nog wel een goed idee om mijn nagels te lakken? Kan ik anti-muggenmiddel veilig gebruiken? Af en toe hoor je de gekste verhalen. Dan is het goed om zelf op zoek te gaan naar duidelijke en betrouwbare informatie. Die vind je hier.

Belangrijkste tips als je zwanger bent

Als het gaat om het gebruiken van alledaagse producten tijdens je zwangerschap, dan zijn dit de belangrijkste dingen waar je op kunt letten:

  • Laat iemand anders de babykamer verven. In alle soorten verf, beits en latex (ook die op waterbasis) zitten vluchtige organische stoffen (VOS). Die kunnen schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Wordt er in je huis geschilderd? Zorg er dan voor dat je de damp zo veel mogelijk vermijdt. En ventileer de geverfde ruimte goed. Ook andere klusproducten zoals wasbenzine, terpentine, lijm en kit bevatten vaak VOS.
  • Gebruik geen anti-muggenmiddel met DEET of icaridineHet is namelijk niet duidelijk of je deze stoffen veilig kunt gebruiken als je zwanger bent. Let op: ga je naar een land waar muggen gevaarlijke ziektes overbrengen? Dan is het extra belangrijk om jezelf goed tegen muggen te beschermen. Het gebruik van een anti-muggenmiddel met DEET of icaridine is dan wél verstandig.
  • Gebruik nagellakremover zonder acetonHet is nog niet zeker of aceton veilig is om te gebruiken als je zwanger bent. Gebruik het daarom liever niet.
  • Gebruik liever geen anti-hoofdluismiddel met dimeticone. Elke dag kammen met een luizenkam heeft de voorkeur bij het behandelen van hoofdluis tijdens de zwangerschap.
  • Gebruik producten waarbij fijnstof in de lucht kan vrijkomen, zoals kaarsen en wierook, met mate en in goed geventileerde ruimtes. Te veel fijnstof kan schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Toch een gezellig kaarsje branden? Ventileer dan extra door bijvoorbeeld een raam een stukje open te zetten.

Waarzitwatin helpt je verder met betrouwbare informatie over producten en stoffen waar je meer over wilt weten. Zo kun je zelf een bewuste keuze maken of je een product wel of niet wilt gebruiken.