In het kort

Trimethylbenzoyl diphenylphosphine oxide (afgekort tot TPO) zit als in producten voor het zetten van gelnagels. Het brengt onder invloed van licht de uitharding van gelnagels op gang. Je kunt allergisch zijn of worden voor TPO. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat nagelproducten met TPO niet op je huid komen. Alleen professionele nagelstylisten mogen werken met producten waar TPO in zit. TPO mag niet in andere persoonlijke verzorgingsproducten zitten.

Waarom zit deze stof in producten?

TPO zit in gel voor het zetten van gelnagels. Het werkt als foto-initiator. Dat betekent dat TPO onder invloed van licht de uitharding van de gelnagels op gang brengt.

Is deze stof veilig?

Je kunt allergisch zijn of allergisch worden voor TPO. Ook is bekend dat TPO schadelijk kan zijn voor de vruchtbaarheid. Via je nagels wordt TPO niet opgenomen. Het komt dus niet in je lichaam terecht via je nagels. Wel is het belangrijk om te zorgen producten met TPO niet op je huid komen. Alleen professionele nagelstylisten mogen werken met producten waar TPO in zit. Ook moet altijd op het etiket staan wanneer er in het product TPO zit.

Meer informatie

Wat zegt de wet over TPO?

In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EC) is vastgelegd dat er in producten voor het zetten van gelnagels maximaal 5% TPO mag zitten. Alleen professionele nagelstylisten mogen werken met nagel-producten waar TPO in zit. Wanneer een nagelproduct TPO bevat, moeten de volgende waarschuwingen op het etiket staan:

  • Alleen voor professioneel gebruik

  • Huidcontact voorkomen

  • Gebruiksaanwijzing zorgvuldig lezen

In de Cosmeticaverordening staat dat TPO niet in andere persoonlijke verzorgingsproducten mag zitten.