In het kort

Dimethicone is een synthetische olie gebaseerd op . De stof hydrateert en beschermt je huid en je haar tegen uitdrogen. Daarnaast is het de in anti-hoofdluismiddel. Producten met dimethicone zijn in gebruik.

Waarom zit deze stof in producten?

Dimethicone is een synthetische olie gebaseerd op siliconen. De chemische stof werkt vochtinbrengend. Dimethicone hydrateert en beschermt je huid en haar tegen uitdrogen. Het maakt dat de huid bijvoorbeeld zacht aanvoelt en vult kleine rimpeltjes. Dimethicone zit daarom in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals zonnebrandcrème, gezichtscrème, lippenbalsem,deodorant, shampoo, conditioner en make-up primer. 

Dimethicone is de werkzame stof in anti-hoofdluismiddelen. Op de verpakking wordt het meestal dimeticon genoemd. Dimeticon vormt een laagje om de hoofdluis, waardoor de hoofdluis stikt. Ook vormt dimeticon een laagje om de neten, maar het kan zijn dat niet alle neten stikken.

Dimethicone wordt ook gebruikt als antischuimmiddel in voedsel (E900) zoals frisdrank en soep. Dimethicone voorkomt dat producten gaan schuimen tijdens de bereiding of het gebruik. Dimethicone zit om die reden ook in bleek en hygiënische schoonmaakdoekjes.

Dimethicone kan in speelzand voorkomen. Het zorgt ervoor dat het speelzand lekker zacht blijft, doordat het als een coating om de zandkorrels heen zit. 

Aan condooms wordt vaak glijmiddel op siliconenbasis toegevoegd. In dat glijmiddel zit vaak dimethicone. Het zorgt ervoor dat de condoom vochtig is en daardoor makkelijk glijdt.

Is deze stof veilig?

Bij zijn producten met dimethicone veilig voor zowel baby’s, kinderen als volwassenen.

Meer informatie

Wat zegt de wet over dimethicone?

Er is geen wettelijk maximum voor dimethicone vastgelegd in de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Dit geldt ook voor de verordening voor medische hulpmiddelen (2017/745), waar anti-hoofdluismiddelen, condooms en glijmiddel onder vallen. Het is aan de producent om te onderbouwen of de gebruikte hoeveelheid veilig is. Voor voedsel is de veilige dagelijkse inname op 1,5 mg per kilogram lichaamsgewicht gesteld.