In het kort

Aceton is een dat bijvoorbeeld in nagellakremover zit. Als je aceton inademt, kan het je neus en luchtwegen irriteren. Gebruik producten met aceton erin daarom liever in een goed geventileerde ruimte. Als je zwanger bent, kun je beter kiezen voor producten zonder aceton. Wetenschappers weten namelijk nog niet zeker of je aceton kan gebruiken tijdens de zwangerschap.

Waarom zit deze stof in producten?

Aceton is een oplosmiddel. Het zit in nagellakremover om opgedroogde nagellak makkelijker te verwijderen. Aceton kan ook in een lijmverwijderaar of verfverdunner zitten.

Aceton wordt ook gebruikt om plastics, vezels, medicijnen of andere chemische stoffen te maken.

Van nature zit aceton in kleine hoeveelheden in je lichaam.

Is deze stof veilig?

Als aceton op je huid of in je ogen komt, kan het je huid en ogen irriteren. Als je aceton inademt, kan het je neus en luchtwegen irriteren. Als je veel aceton inademt, kan je duizelig en misselijk worden of hoofdpijn krijgen. Dat gebeurt vooral bij mensen die op hun werk veel en lang in aanraking komen met aceton. Gebruik producten met aceton erin niet in een kleine, afgesloten ruimte. Kies liever voor een grote ruimte en zet de deur of een raam open.

Wetenschappers weten nog niet zeker of aceton veilig gebruikt kan worden tijdens de zwangerschap. Als je zwanger bent, kun je daarom beter geen producten met aceton gebruiken.