Toepassing

Melamine is een bouwsteen dat wordt gebruikt voor melaminekunststof. Melaminekunststof (vaak foutief afgekort als melamine) is sterk, hard, licht en bestand tegen onder andere sterke zuren. Keuken- en tafelgerei kan gemaakt zijn van melaminekunststof. Andere toepassingen van melaminekunststof zijn vloeren, meubels, constructiematerialen, leren producten, papier- en kartonproducten en elektronische apparatuur.

Actuele stand van zaken

Melaminekunststof wordt geproduceerd door een reactie van melamine met aldehyde (meestal formaldehyde). Uit onderzoek blijkt dat er bij producten gemaakt van melaminekunststof chemische stoffen  kunnen loskomen.  Deze chemische stoffen zijn mogelijk schadelijk voor de gezondheid. Chemische stoffen, zoals melamine en formaldehyde, kunnen vooral loskomen wanneer melaminekunststof in aanraking komt met warme levensmiddelen (boven de 100 °C) en/of zure levensmiddelen. Wanneer levensmiddelen tot een temperatuur van 70 °C in aanraking komen met melaminekunststof is er een hele kleine kans dat chemische stoffen vrijkomen. 

In 2011 is door de Europese Commissie Verordening 284/2011 vastgesteld met regels voor de invoer van keukengerei van melaminekunststof. Bij keukengerei van melaminekunststof afkomstig uit China of Hong Kong moet van tevoren getest worden of de producten niet teveel formaldehyde afgeven (niet meer dan 15 mg formaldehyde per kg levensmiddel). Ook kan melamine loskomen uit melaminekunststof. Het loskomen van melamine moet onder de grens blijven die is vastgelegd in de Verordening voor plastic voedselcontactmaterialen (10/2011/EU).

Melamine, een bouwsteen van melaminekunststof, is negatief in de media geweest (in het jaar 2008) vanwege illegale toevoeging aan melkproducten voor zuigelingen en voeding voor dieren. Het werd toegevoegd om het eiwitgehalte van het product hoger te laten lijken. Langdurige consumptie van melamine kan leiden tot nierproblemen, waarschijnlijk door de vorming van nierstenen. Het toevoegen van melamine aan levensmiddelen en diervoeding is verboden.

Risicotoelichting

Bij zijn producten gemaakt van melaminekunststof voor zowel kinderen als volwassenen. Voor kinderen tot 3 jaar adviseert de NVWA om servies van melaminekunststof alleen voor koud of lauw eten en drinken te gebruiken.