In het kort

Melaminekunststof is een plasticsoort waar onder andere keuken- en tafelgerei vaak uit bestaat. Bij zijn producten gemaakt van melaminekunststof . Voor kinderen tot 3 jaar adviseert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om servies van melaminekunststof alleen voor koud of lauw eten en drinken te gebruiken.

Waarom zit deze stof in producten?

Melamine is een ingrediënt van melaminekunststof. Melaminekunststof (vaak verkeerd afgekort als melamine) wordt gemaakt door een reactie van melamine met aldehyde (meestal formaldehyde). Melaminekunststof is sterk, hard, licht van gewicht en bestand tegen onder andere sterke zuren. Keuken- en tafelgerei, zoals broodtrommels en drinkbekers, kan gemaakt zijn van melaminekunststof. Ook in laminaat, meubels, constructiematerialen, leren producten, producten van papier en karton en elektronische apparaten zit melaminekunststof.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten gemaakt van melaminekunststof veilig. Voor kinderen tot 3 jaar adviseert de NVWA om servies van melaminekunststof alleen voor koud of lauw eten en drinken te gebruiken.

Meer informatie

Kunnen chemische stoffen vrijkomen uit melaminekunststof?

Uit onderzoek blijkt dat er bij producten gemaakt van melaminekunststof chemische stoffen kunnen vrijkomen. Deze chemische stoffen zijn mogelijk schadelijk voor de gezondheid. Chemische stoffen, zoals melamine en formaldehyde, kunnen vooral vrijkomen wanneer keuken- en tafelgerei van melaminekunststof in aanraking komt met warme levensmiddelen (boven de 100 °C) en/of zure levensmiddelen. Wanneer levensmiddelen tot een temperatuur van 70 °C in aanraking komen met keuken- en tafelgerei van melaminekunststof is er een hele kleine kans dat chemische stoffen vrijkomen.

Wat zijn gezondheidsrisico's van melamine?

Melamine is negatief in de media geweest (in het jaar 2008). Melamine werd illegaal toegevoegd aan melkproducten voor baby’s en dierenvoer. Zo leek het eiwitgehalte van het product hoger. Als je melamine vaak binnenkrijgt, kan dit leiden tot nierproblemen. Waarschijnlijk door het ontstaan van nierstenen. Het toevoegen van melamine aan levensmiddelen en voer voor dieren is verboden.

Wat zegt de wet over melaminekunststof?

Keuken- en tafelgerei van melaminekunststof moet voldoen aan de Verordening voor plastic voedselcontactmaterialen (10/2011/EU). In deze wet staat hoeveel melamine en formaldehyde uit keuken- en tafelgerei gemaakt van melamine-kunststof mag vrijkomen.