In het kort

Spinosad wordt gebruikt om insecten te bestrijden. Het kan als in anti-mierenmiddelen zitten of in anti-vlooienmiddelen voor huisdieren. Bij zijn producten met spinosad . Gebruik producten met spinosad volgens de gebruiksaanwijzing. Bewaar en gebruik middelen met spinosad buiten bereik van kinderen.

Waarom zit deze stof in producten?

Spinosad is een . Het is erg giftig voor insecten zoals mieren, vlooien en vliegen. Het werkt op het zenuwstelsel van insecten. Spinosad is een gemaakt door bepaalde bacteriën. Spinosad mag daarom ook worden gebruikt als insecticide in de biologische landbouw.

Spinosad zit soms in mierenlokdoosjes, strooikorrels, of andere middelen om mieren mee te bestrijden.

Spinosad zit ook in kauwtabletten voor honden en katten om ze tegen vlooien te beschermen. Na inname door het huisdier verspreidt het middel zich via de bloedbaan en is een maand werkzaam tegen vlooien.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met spinosad veilig. Bewaar en gebruik producten met spinosad buiten bereik van kinderen. Zorg dat huisdieren niet onbedoeld in contact komen met spinosad, bijvoorbeeld bij het gebruik van mierenlokdoosjes of strooipoeders tegen mieren.

Meer informatie

Gevaar voor nuttige insecten

Producten met spinosad zijn ook giftig voor andere, vaak nuttige insecten zoals bijen. Het gaat erg slecht met de insecten in Nederland, vooral met de bijen. Wees daarom voorzichtig met het gebruik van producten met spinosad.

De naam van spinosad

Spinosad is een natuurlijk stof gemaakt door bacteriën. Eigenlijk is het een mengsel dat grotendeels bestaat uit twee stoffen: Spinosyn A en Spinosyn D. Vandaar de naam ‘spinosAD’.

Wat zegt de wet over spinosad?

Spinosad kan in verschillende bestrijdingsmiddelen zitten, zoals diergeneesmiddelen, en gewasbeschermingsmiddelen. Al deze middelen moeten in Nederland zijn toegelaten en een toelatingsnummer hebben, kijk op de pagina Bestrijdingsmiddelen voor meer informatie.

Spinosad in de biologische landbouw

Omdat spinosad geen is maar door bacteriën wordt gemaakt, is het geschikt om te combineren met biologische bestrijdingsmethoden. In de Europese Unie is spinosad toegestaan voor gebruik in de biologische landbouw (op voorwaarde dat het geproduceerd is door niet-genetisch gemodificeerde stammen van de ).