In het kort.
Organische zuren is een groep van verschillende zure stoffen. De bekendste is azijnzuur of natuurazijn. Dit is de stof die bijvoorbeeld tafel- of keukenazijn zuur maakt. Organische zuren worden in veel producten gebruikt, zoals in schoonmaakazijn, bepaalde onkruidbestrijdingsmiddelen, groene aanslagreiniger en persoonlijke verzorgingsproducten.
Bij zijn producten met organische zuren . Houd schoonmaakazijn en onkruidbestrijdingsmiddelen met organische zuren buiten het bereik van kinderen.
Waarom zit deze stof in producten?.
Organische zuren noemen we , omdat een deel van de chemische structuur bestaat uit koolstofatomen. Organische zuren kunnen in veel producten voorkomen. Ze zitten bijvoorbeeld als in onkruidbestrijdingsmiddelen of groene aanslagreiniger. Maar ook als bijvoorbeeld of in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals in conditioner.
Voorbeelden van organische zuren zijn octaanzuur, pelargonzuur en decaanzuur, maar het bekendste organische zuur is azijnzuur. Azijnzuur zit in tafel- of keukenazijn, maar kan ook in andere voedingsmiddelen zijn gebruikt als geurstof, smaakstof of . Het heeft dan E-nummer E260. Op persoonlijke verzorgingsproducten staat azijnzuur als ‘acetic acid’ tussen de ingrediënten.
Azijnzuur kan natuurlijk worden gemaakt door te (natuurazijn). Azijnzuur kan ook als worden gemaakt uit koolwaterstoffen.
Is deze stof veilig?.
Bij normaal gebruik zijn producten met organische zuren veilig. Let wel op bij het gebruik.
Organische zuren kunnen schadelijk zijn voor je huid, ogen, luchtwegen en het milieu. Dit hangt af van de concentratie organische zuren in een product. Bijvoorbeeld bij azijnzuur is er vanaf een concentratie van 10% kans op irritatie als azijn op je huid of in je ogen komt. Vanaf een concentratie van 25% azijnzuur kunnen ernstige brandwonden of oogletsel ontstaan. Als je damp of nevel van azijnzuur inademt, kun je last krijgen van klachten als beschadiging of irritatie van je luchtwegen.
Lees altijd het etiket voordat je producten met organische zuren gaat gebruiken, en volg de gebruiksaanwijzingen op. Kijk op de pagina’s van schoonmaakazijn, groene aanslagreiniger, en onkruidbestrijdingsmiddelen voor meer informatie hoe je deze producten veilig kunt gebruiken.
Meer informatie.
Natuurlijk en synthetisch azijnzuur
Azijnzuur (natuurazijn) kan worden gemaakt door alcohol te fermenteren. Dit is vaak het geval bij tafel- en keukenazijn, zoals rode of witte wijnazijn. Dat is eigenlijk wijn waarvan de alcohol azijnzuur geworden is. In tafel- en keukenazijn zit meestal 4% azijnzuur. Maar tafel- en keukenazijn kan ook synthetisch zijn gemaakt uit koolwaterstoffen. Het moet dan aan bepaalde eisen voldoen (‘food grade’).
Ook schoonmaakazijn kan met natuurazijn of synthetisch azijnzuur zijn gemaakt. Er bestaan ook groene aanslagreinigers op basis van natuurazijn. Daarnaast zijn er onkruidbestrijdingsmiddelen met azijnzuur: middelen met synthetisch azijnzuur, maar ook natuurazijn mag je als onkruidbestrijdingsmiddel gebruiken.
Wat zegt de wet over organische zuren?
Organische zuren kunnen in verschillende bestrijdingsmiddelen zitten; in , zoals groene aanslagreiniger, en in gewasbeschermingsmiddelen, zoals onkruidbestrijdingsmiddelen. Al deze middelen moeten in Nederland of in de gehele EU zijn toegelaten en een bijbehorend toelatingsnummer hebben. Als mag natuurazijn onder bepaalde omstandigheden ook als gewasbeschermingsmiddel worden gebruikt.
Je mag geen schoonmaakazijn als groene aanslagreiniger gebruiken. Er bestaan wel bepaalde groene aanslagreinigers, ook gemaakt van natuurazijn, die je hiervoor mag gebruiken. In deze producten zit precies de juiste concentratie azijnzuur. Ook hebben ze een gebruiksaanwijzing voor de bestrijding van groene aanslag. Wil je natuurazijn als onkruidbestrijdingsmiddel gebruiken? Je kunt opzoeken hoe je dat moet doen in de toelatingendatabank van het .
Meer over de wetgeving van azijnzuur en andere organische zuren kun je vinden op de pagina’s van de producten waar deze stoffen in zitten, zoals groene aanslagreiniger, schimmelreiniger, onkruidbestrijdingsmiddel en schoonmaakazijn.