Organische zuren is een groep van zure stoffen. De bekendste is azijnzuur, de stof die azijn zuur maakt. Organische zuren worden in veel verschillende producten gebruikt, zoals in schoonmaakazijn of onkruidbestrijdingsmiddelen.
Bij Dit betekent dat je een product gebruikt zoals het bedoeld is, of zoals het op het etiket beschreven staat. Abnormaal gebruik van een product is bijvoorbeeld een halve tube tandpasta in je mond doen. Of met haarspray je planten laten glanzen. Of geen raam open doen wanneer er op het product staat dat je het in een goed geventileerde ruimte moet gebruiken, zoals bij gebruik van verf of een impregneerspuitbus. zijn producten met organische zuren Veilig betekent dat er geen schadelijke effecten op de gezondheid door het gebruik van producten (met daarin chemische stoffen) te verwachten zijn. De uitspraak over ‘veilig’ gaat uit van normaal gebruik.. Houd schoonmaakazijn en onkruidbestrijdingsmiddelen met organische zuren buiten het bereik van kinderen.
Waarom zit deze stof in producten?.
Organische zuren zijn een groep zure stoffen. We noemen ze De term organisch kan op verschillende manieren toegepast worden:
Organisch materiaal: materiaal van biologische (levende) oorsprong.
Organische stoffen/verbindingen: chemische verbindingen die minstens één koolstofatoom (C) bevatten.
, omdat een deel van de chemische structuur bestaat uit koolstofatomen. Organische zuren kunnen in veel producten voorkomen. Ze zitten bijvoorbeeld als De werkzame stof is de stof die zorgt voor het effect van het product. Je spreekt van werkzame stoffen in bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen, biociden of (dier)geneesmiddelen. in onkruidbestrijdingsmiddelen. Maar ook als bijvoorbeeld Een zuurteregelaar of pH-regulator zorgt ervoor dat onder andere persoonlijke verzorgingsproducten de juiste zuurgraad hebben om toegepast te worden op de huid (“pH-huidneutraal”). of Een geurstof is een chemische stof die een duidelijke geur heeft. in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals in conditioner.
Voorbeelden van organische zuren zijn octaanzuur, pelargonzuur en decaanzuur, maar het bekendste organische zuur is azijnzuur (acetic acid). Azijnzuur zit bijvoorbeeld in schoonmaakazijn, onkruidbestrijdingsmiddelen en ook in tafelazijn voor bij het eten. Azijnzuur kan ook in andere voedingsmiddelen zijn gebruikt als geurstof, smaakstof of Een conserveermiddel voorkomt of remt de groei van bacteriën, schimmels en gisten. Door conserveermiddelen aan een product toe te voegen blijft het product langer houdbaar.. Het heeft dan E-nummer E260.
Is deze stof veilig?.
Bij normaal gebruik zijn producten met organische zuren veilig. Let wel op bij het gebruik.
Organische zuren kunnen namelijk schadelijk zijn voor je huid, ogen, luchtwegen en het milieu. Dit hangt af van de concentratie organische zuren in een product. Bijvoorbeeld bij azijnzuur is er vanaf een concentratie van 10% kans op irritatie als azijn op je huid of in je ogen komt. Vanaf een concentratie van 25% azijnzuur kunnen ernstige brandwonden of oogletsel ontstaan. Als je damp of nevel van azijnzuur inademt, kun je last krijgen van klachten zoals beschadiging of irritatie van je luchtwegen.
Lees altijd het etiket voordat je producten met organische zuren gaat gebruiken, en volg de gebruiksaanwijzingen op. Kijk op de pagina’s van schoonmaakazijn en onkruidbestrijdingsmiddelen voor meer informatie hoe je deze producten veilig kunt gebruiken.
Meer informatie.
Natuurlijk en synthetisch azijnzuur
Het bekendste organische zuur is azijnzuur. Het kan worden gemaakt door Een alcohol is scheikundig gezien een organische verbinding met een hydroxylgroep. Alcoholen worden vaak gebruikt als oplosmiddel, ontsmettingsmiddel (bacteriedodend), schoonmaakmiddel en brandstof. De bekendste alcoholen zijn ethanol (de alcohol die ook in alcoholische dranken zit), propanol en butanol (of isobutanol). te Fermenteren is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten worden gebruikt om een stof om te zetten waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert. Fermentatie wordt vaak gebruikt bij het maken van bepaalde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld yoghurt, bier, blauwschimmelkaas en zuurkool.. Dit is het geval bij tafelazijn voor bij het eten, zoals rode of witte wijnazijn. In tafelazijn zit meestal vier procent azijnzuur. Azijnzuur kan ook als Synthetische stoffen zijn (chemische) stoffen die gemaakt zijn door de mens in fabrieken. Soms zijn deze stoffen gemaakt op basis van natuurlijke grondstoffen en soms op basis van niet-natuurlijke grondstoffen. Sommige chemische stoffen kunnen zowel door de mens (synthetisch) als de natuur gemaakt worden. Voor ons lichaam maakt het dan niet uit of een stof synthetisch of natuurlijk is. worden gemaakt uit koolwaterstoffen. Een voorbeeld hiervan is schoonmaakazijn. In producten met synthetisch azijnzuur zitten vaak veel hogere percentages azijnzuur. Op de pagina over schoonmaakazijn kun je meer lezen over de verschillen tussen tafelazijn en schoonmaakazijn .