In het kort

Organische zuren is een groep van zure stoffen. De bekendste is azijnzuur, de stof die azijn zuur maakt. Organische zuren worden in veel verschillende producten gebruikt, zoals in schoonmaakazijn of onkruidbestrijdingsmiddelen.

Bij zijn producten met organische zuren . Houd schoonmaakazijn en onkruidbestrijdingsmiddelen met organische zuren buiten het bereik van kinderen.

Waarom zit deze stof in producten?

Organische zuren zijn een groep zure stoffen. We noemen ze , omdat een deel van de chemische structuur bestaat uit koolstofatomen. Organische zuren kunnen in veel producten voorkomen. Ze zitten bijvoorbeeld als in onkruidbestrijdingsmiddelen. Maar ook als bijvoorbeeld of in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals in conditioner.

Voorbeelden van organische zuren zijn octaanzuur, pelargonzuur en decaanzuur, maar het bekendste organische zuur is azijnzuur (acetic acid). Azijnzuur zit bijvoorbeeld in schoonmaakazijn, onkruidbestrijdingsmiddelen en ook in tafelazijn voor bij het eten. Azijnzuur kan ook in andere voedingsmiddelen zijn gebruikt als geurstof, smaakstof of . Het heeft dan E-nummer E260.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met organische zuren veilig. Let wel op bij het gebruik.

Organische zuren kunnen namelijk schadelijk zijn voor je huid, ogen, luchtwegen en het milieu. Dit hangt af van de concentratie organische zuren in een product. Bijvoorbeeld bij azijnzuur is er vanaf een concentratie van 10% kans op irritatie als azijn op je huid of in je ogen komt. Vanaf een concentratie van 25% azijnzuur kunnen ernstige brandwonden of oogletsel ontstaan. Als je damp of nevel van azijnzuur inademt, kun je last krijgen van klachten zoals beschadiging of irritatie van je luchtwegen.

Lees altijd het etiket voordat je producten met organische zuren gaat gebruiken, en volg de gebruiksaanwijzingen op. Kijk op de pagina’s van schoonmaakazijn en onkruidbestrijdingsmiddelen voor meer informatie hoe je deze producten veilig kunt gebruiken.

Meer informatie

Natuurlijk en synthetisch azijnzuur

Het bekendste organische zuur is azijnzuur. Het kan worden gemaakt door te . Dit is het geval bij tafelazijn voor bij het eten, zoals rode of witte wijnazijn. In tafelazijn zit meestal vier procent azijnzuur. Azijnzuur kan ook als worden gemaakt uit koolwaterstoffen. Een voorbeeld hiervan is schoonmaakazijn. In producten met synthetisch azijnzuur zitten vaak veel hogere percentages azijnzuur. Op de pagina over schoonmaakazijn kun je meer lezen over de verschillen tussen tafelazijn en schoonmaakazijn .