In het kort.
Glyfosaat wordt gebruikt om onkruid te bestrijden. Vooral in de landbouw, want onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat mogen per 2023 in Nederland niet meer aan worden verkocht en niet meer door particulieren worden gebruikt. Er is veel discussie over mogelijk schadelijke effecten van het gebruik van glyfosaat voor mens en milieu.
Waarom zit deze stof in producten?.
Glyfosaat is een in onkruidbestrijdingsmiddelen. Het doodt of beschadigt de planten waarmee het in aanraking komt.
Is deze stof veilig?.
Als je onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing van de producent, is dat . Houd onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat buiten bereik van kinderen. Zorg ook dat kinderen bijvoorbeeld geen planten aanraken of over plekken kruipen die pas behandeld zijn.
Meer informatie.
Glyfosaat ook bekend als Roundup
Glyfosaat is in de jaren 70 van de vorige eeuw ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Monsanto en bekend onder de merknaam Roundup. Tegenwoordig maken andere producenten ook glyfosaat.
Glyfosaat steeds minder te koop
Er is veel discussie over de vraag of het gebruik van glyfosaat wel veilig is. Bijvoorbeeld of het kankerverwekkend is of niet. Omdat glyfosaat zo omstreden is, willen veel winkels het niet meer verkopen. Daarom zijn onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat voor particulieren op steeds minder plekken te koop. Vanaf 2023 mogen in Nederland geen onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat meer aan particulieren worden verkocht en niet meer door particulieren worden gebruikt. Voor boeren en telers blijven onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat tot nu toe nog wel beschikbaar.
Is glyfosaat kankerverwekkend?
Internationale organisaties hebben hierover verschillende meningen. Dit komt omdat ze andere informatie gebruiken bij hun beoordeling óf op basis van dezelfde informatie andere conclusies trekken. Volgens het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) is glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en het Europees Chemicaliën Agentschap (ECHA) geven aan dat glyfosaat niet kankerverwekkend is, maar ze zijn de veiligheid van glyfosaat wel verder aan het onderzoeken.
Schadelijke hulpstof tallowamine verboden
Tallowamine is een stof die producenten soms toevoegen aan onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat. Het is een hulpstof. Deze stof zorgt ervoor dat de werkzame stof beter werkt. Tallowamine zorgt ervoor dat glyfosaat vloeibaarder wordt en zich zo beter over een oppervlak kan verspreiden. Maar de hulpstof tallowamine maakt onkruidbestrijdingsmiddelen ook minder veilig voor de gebruiker. Het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat én tallowamine, kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van de gebruiker. Onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat én tallowamine mogen daarom niet meer worden gebruikt in Nederland.
Wat zegt de wet over glyfosaat?
Vanaf 2023 mogen in Nederland geen onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat meer aan particulieren worden verkocht en niet meer door particulieren worden gebruikt. In de landbouw mogen boeren en telers nog wel onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat gebruiken. Andere professionals, zoals hoveniers, mogen dat niet meer (zie het Besluit en de Regeling). Als uitzondering hierop mogen onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat wel gebruikt worden langs het spoor en op vliegvelden. Daar mag het wel, omdat andere manieren om onkruid te bestrijden daar niet goed mogelijk of gevaarlijk zijn.
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) beoordeelt om de zoveel jaar de veiligheid van werkzame stoffen in onkruidbestrijdingsmiddelen, dus ook van glyfosaat. Het College voor de toelating van en ( ) beoordeelt in Nederland of een onkruidbestrijdingsmiddel met glyfosaat veilig is voor mens, dier en milieu. Het Ctgb bepaalt ook of een onkruidbestrijdingsmiddel mag worden gebruikt in Nederland.
Glyfosaat in grond- en oppervlaktewater
Gebruik onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat niet bij regen of als het binnen 6 uur gaat regenen, want dan spoelt het makkelijker weg. In de buurt van vijvers of sloten komt het dan in het water terecht en kan het schadelijk zijn voor het leven in het water. Vanaf de stoep of oprit spoelt het ook heel makkelijk af naar het riool. Glyfosaat kan ook de kwaliteit van het drinkwater bedreigen. Uiteindelijk komt glyfosaat, of de stof AMPA waarin glyfosaat wordt omgezet, terecht in het grond- of oppervlaktewater. Uit het grond- of oppervlaktewater wordt ook drinkwater gemaakt. In dit water mag niet te veel glyfosaat of AMPA zitten.