In het kort

Alkanen, C14-C17, chloro (MCCPs) is een groep van stoffen die ook wel chloorparaffines genoemd worden. Ze komen voor in kit, PVC, rubber en andere polyurethaanproducten, zoals isolatie PUR-schuim. Bij zijn producten die MCCPs bevatten .

Waarom zit deze stof in producten?

MCCPs bestaan uit een keten van 14 tot 17 koolstofatomen waar in verschillende hoeveelheden chlooratomen aan vast kunnen zitten. MCCPs komen voor in kit, PVC, rubber en andere polyurethaanproducten, zoals isolatie PUR-schuim. Ze zitten ook in bepaalde verfsoorten die tegen extreme (weers)omstandigheden moeten kunnen, zoals verf voor markeringen op de weg of verf voor schepen. Het wordt ook gebruikt bij het maken van leer, om het leer in te vetten ( ). In plastic (vooral PVC) worden MCCPs gebruikt om het plastic week te maken of als vlamvertrager. 

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met MCCPs veilig. Het is wel belangrijk om de gebruiksaanwijzing goed te lezen van het product waar MCCPs in zitten, zoals PUR-schuim spuitbussen.

Meer informatie

Verder onderzoek naar gezondheidseffecten

MCCPs kunnen via borstvoeding in het lichaam van baby’s terechtkomen. Het is niet duidelijk of deze groep stoffen effecten heeft op de gezondheid van mensen. Daarom wordt hier momenteel verder onderzoek naar gedaan.