Toepassing

Alkanen, C14-C17, chloro (MCCPs) is een groep van stoffen, die ook wel chloorparaffines genoemd worden. MCCPs bestaan uit een keten van 14 tot 17 koolstofatomen waar in verschillende hoeveelheden chlooratomen aan vast kunnen zitten. 

MCCPs komen voor in kit, PVC, rubber en andere polyurethaanproducten zoals PUR-schuim. Ze zitten ook in bepaalde verfsoorten die tegen extreme (weers)omstandigheden moeten kunnen, zoals verf voor markeringen op de weg of verf voor schepen. Het wordt ook gebruikt bij het maken van leer, om het leer in te vetten ( ). In plastic (vooral PVC) worden MCCPs gebruikt om het plastic week te maken, of als vlamvertrager. 

Actuele stand van zaken

MCCPs kunnen via borstvoeding in het lichaam van baby’s terecht komen. Het is niet duidelijk of deze groep stoffen effecten heeft op de gezondheid van mensen, daarom  wordt hier momenteel verder onderzoek naar gedaan.  

Risicotoelichting

Bij zijn producten die MCCPs bevatten . Het is wel belangrijk om de gebruiksaanwijzing goed te lezen van het product waar MCCPs in zitten, zoals isolatie PUR-schuim spuitbussen.