Toepassing

Polyurethaan (PUR) is een . Een polymeer is een chemische verbinding die uit een lange reeks van dezelfde moleculen bestaat. Polyurethaan ontstaat uit de reactie tussen twee componenten, een (meestal een ) en een . Deze twee componenten gaan een chemische reactie aan en vormen het polymeer.

In bijna elk huishouden kun je polyurethaan vinden. Een bekend voorbeeld van het gebruik van dit polymeer is isolatie PUR-schuim, dat in een spouwmuur kan zitten en voor isolatie zorgt. Het kan ook gebruikt worden in matrassen, meubels en zelfs in schoenen. Ook vind je PUR terug in de lak, bumpers en stoelen van auto’s. 

Actuele stand van zaken

Polyurethaan kent verschillende toepassingen. Zowel de isocyanaat component als de polyol component kunnen verschillende stoffen zijn. Door de verschillende combinaties van deze stoffen kan het polyurethaan in het ene product anders samengesteld zijn dan het polyurethaan in een ander product. Zo is er polyurethaan als zacht schuim, hard schuim, plastic of synthetische textielvezel.

Schuim

Polyurethaan wordt gebruikt om zacht PUR-schuim te maken. Dit kan in verschillende consumentenproducten worden verwerkt, zoals matrassen, kussens, meubels, aankleedkussens, sponzen en speelgoed. Polyurethaan komt ook voor in hard schuim zoals het isolatie PUR-schuim dat veel wordt gebruikt in de bouw. 

Synthetisch textielvezel

Polyurethaan wordt gebruikt voor het maken van synthetische textielvezels, zoals elastaan, ook bekend onder de Engelse naam spandex en de merknamen Lycra en Dorlastan. Elastaan komt onder andere voor in kleding en mondkapjes.

Plastic

Polyurethaan wordt ook gebruikt voor het maken van verschillende soorten hard of rubberachtig plastic. Voorbeelden hiervan zijn: skateboardwielen, schoenzolen, surfplanken, huishoudelijke apparaten zoals koelkasten, en auto-onderdelen zoals bumpers. Er bestaan ook polyurethaan gietvloeren en in tapijt wordt polyurethaan gebruikt als dempende onderlaag. Polyurethaan wordt ook vaak als coating in regenkleding gebruikt en voor het maken van latexvrije condooms. 

Verf en lijm

Ook bepaalde soorten kit, verf, lak, vernis en lijm bevatten polyurethaan. In lak en verf heeft het polymeer polyurethaan een versterkende werking die zorgt voor een zeer goed dekkende, sterk hechtende en slijtvaste laag. 

Risicotoelichting

Polyurethaan is niet één stof maar een familie van polymeren die op verschillende manieren in verschillende producten kan worden gebruikt. In het algemeen zijn producten met polyurethaan bij voor baby’s, kinderen en volwassenen. Als je wilt weten of polyurethaan voorkomt in een specifiek product, kijk dan op de verpakking of vraag het na bij de producent.

In isolatie PUR-schuim zit het isocyanaat MDI. Als je al weet dat je allergisch bent voor isocyanaten, kun je PUR-schuim met isocyanaten beter niet zelf aanbrengen.