In het kort

Hydrochinon zit als in producten voor het aanbrengen van acrylnagels en gelnagels. Het kan ook in haarverfproducten zitten als kleurstof. Je kunt allergisch zijn of worden voor hydrochinon. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat nagelproducten met hydrochinon niet op je huid komen.

Waarom zit deze stof in producten?

Hydrochinon zit in producten voor het zetten van acrylnagels en gelnagels. Deze stof is een stabilisator en zorgt dat de producten niet te snel of te vroeg uitharden. Hydrochinon kan ook als kleurstof in haarverfproducten zitten. Hydrochinon mag niet in andere persoonlijke verzorgingsproducten zitten.

Hydrochinon wordt soms gebruikt bij het ontwikkelen van foto’s en films.

Is deze stof veilig?

Het is bekend dat hydrochinon kanker kan veroorzaken als je het inslikt. En mogelijk ook als het wordt opgenomen door je huid. Hydrochinon mag daarom niet in persoonlijke verzorgingsproducten zitten, behalve in haarverf en in nagelproducten. Via je nagels of je haar wordt hydrochinon niet opgenomen, het komt dus niet in je lichaam terecht via je nagels of je haar. Wel is het belangrijk om te zorgen dat producten met hydrochinon niet op je huid komen. Daarom moet hydrochinon altijd op het etiket staan als dit in een product zit.

Je kunt allergisch zijn of worden voor hydrochinon. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat producten met hydrochinon niet op je huid komen. Voor nagelproducten met hydrochinon geldt dat alleen professionele nagelstylisten ermee mogen werken. Hydrochinon mag ook in haarverfproducten voor thuis zitten. Dit moet dan altijd op het etiket vermeld staan. Zorg er dan voor dat je de aanwijzingen op de verpakking opvolgt en zorg dat de haarverf niet op je huid komt.

Meer informatie

Wat zegt de wet over hydrochinon?

In de cosmeticaverordening is vastgelegd dat producten voor het aanbrengen van gelnagels of acrylnagels maximaal 0.02% hydrochinon mogen bevatten. Alleen professionele nagelstylisten mogen werken met nagelproducten waar hydrochinon in zit. Als een nagelproduct hydrochinon bevat, moeten de volgende waarschuwingen op het etiket staan:

  • Alleen voor professioneel gebruik

  • Huidcontact voorkomen

  • Gebruiksaanwijzing zorgvuldig lezen

In de cosmeticaverordening is ook vastgelegd dat haarverfproducten maximaal 0.3% hydrochinon mogen bevatten. Als in een haarverfproduct hydrochinon zit, moeten de volgende waarschuwingen op het etiket staan:

  • Niet gebruiken voor het kleuren van wimpers of wenkbrauwen

  • Bij contact met de ogen onmiddellijk uitspoelen

  • Bevat hydrochinon

In de cosmeticaverordening is vastgelegd dat hydrochinon niet in andere persoonlijke verzorgingsproducten mag zitten.