In het kort

Hydrochinon zit als in producten voor het aanbrengen van acrylnagels en gelnagels. Je kunt allergisch zijn of worden voor hydrochinon. Het is daarom belangrijk om te voorkomen dat nagelproducten met hydrochinon op je huid komen. Voor nagelproducten met hydrochinon geldt dat alleen professionele nagelstylisten ermee mogen werken.

Waarom zit deze stof in producten?

Hydrochinon zit in producten voor het zetten van acrylnagels en gelnagels. Deze stof is een stabilisator en zorgt ervoor dat de producten niet te snel uitharden.

Hydrochinon wordt soms ook gebruikt bij het ontwikkelen van foto’s en films en als stabilisator voor verven, lakken en vernissen.

Is deze stof veilig?

Je kunt allergisch zijn of worden voor hydrochinon. Ook kan hydrochinon schadelijk zijn als het in je ogen komt. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat producten met hydrochinon niet op je huid of in je ogen komen. Voor nagelproducten met hydrochinon geldt dat alleen professionele nagelstylisten ermee mogen werken.

Het is bekend dat hydrochinon kanker kan veroorzaken als je het inslikt en mogelijk ook als je huid het opneemt. Hydrochinon mag daarom niet in persoonlijke verzorgingsproducten zitten, behalve in nagelproducten. Via je nagels wordt hydrochinon niet opgenomen. Het komt dus niet in je lichaam terecht via je nagels. Wel is het dus ook om deze reden belangrijk om ervoor te zorgen dat producten met hydrochinon niet op je huid komen. Daarom moet altijd op het etiket staan als er hydrochinon in een product zit.

Meer informatie

Wat zegt de wet over hydrochinon?

In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EC) is vastgelegd dat er in producten voor het zetten van gelnagels of acrylnagels na het mengen maximaal 0.02% hydrochinon mag zitten. Alleen professionele nagelstylisten mogen werken met nagelproducten waar hydrochinon in zit. Als een nagelproduct hydrochinon bevat, moeten de volgende waarschuwingen op het etiket staan:

  • Alleen voor professioneel gebruik

  • Huidcontact voorkomen

  • Gebruiksaanwijzing zorgvuldig lezen

In de Cosmeticaverordening staat dat hydrochinon niet in andere persoonlijke verzorgingsproducten mag zitten.