Toepassing

Chroom-6 is een (zwaar) metaal. Vanaf 2014 is chroom-6 in het nieuws geweest doordat werknemers er te veel mee in contact zijn geweest bij onder andere het schuren aan treinen en defensiemateriaal. Chroom-6 kan kanker veroorzaken als je het inademt of inslikt. Ook kan chroom-6 bij inademen of contact met de huid voor een allergische reactie zorgen. Chroom-6 heeft eigenschappen die goed van pas komen in bepaalde producten zoals verf en hout, omdat het roest en rotten tegengaat. Het kan er ook tijdens het maken van bepaalde producten als vervuiling in terechtkomen, bijvoorbeeld in cement of leer.

Andere chroomsoorten

Naast chroom-6 bestaan er ook andere chroomsoorten, zoals chroom-0 en chroom-3. Chroom-0 noemt men ook wel metallisch chroom. Het zit soms bijvoorbeeld in badkamerkranen en fiets- en auto-onderdelen en zorgt dan voor een glimmende buitenlaag. Chroom-3 komt van nature voor in de bodem, en in hele kleine hoeveelheden in water en in voedsel. Het kan ook in verduurzaamd hout zitten. Chroom-6 kan ontstaan uit chroom-0 of chroom-3 bij het bewerken van producten. Dit gebeurt als er veel hitte vrijkomt, zoals bij schuren, slijpen, lassen, of verbranden. Chroom-3 is veel minder schadelijk dan chroom-6, maar kan (ook) tot allergische reacties van de huid leiden. Chroom-0 leidt niet tot allergische reacties.

Chroom-6 in producten

Chroom-6 kan in verschillende producten zitten, zoals verf(lagen), hout, cement, leer of tatoeage-inkt.

Chroom-6 in verf(lagen)

Chroom-6 voorkomt roest en zit daarom soms in verflagen. Tegenwoordig zit chroom-6 niet meer in verf die aan consumenten wordt verkocht. Dat is sinds de jaren negentig verboden. Bij het bewerken van oude verflagen kun je nog wel steeds in aanraking komen met chroom-6. Bijvoorbeeld als je geverfde materialen met chroom-6 in de verflaag schuurt, slijpt of zaagt. Je kunt niet aan een verflaag zien of die chroom-6 bevat of niet.

Chroom-6 in hout

Chroom-6 zit soms ook in verduurzaamd hout. Schuttingen, paaltjes of speeltoestellen kunnen bijvoorbeeld van verduurzaamd hout gemaakt zijn. Verduurzaamd hout is behandeld (geïmpregneerd) met stoffen, zodat het minder snel gaat rotten. Chroom-6 maakt(e) deel uit van middelen om hout te . Chroom-6 kan vrijkomen als je dit hout schuurt, zaagt of verbrandt.

Chroom-6 in andere producten, zoals in cement, leer en tatoeage-inkt

Chroom-6 kan in kleine hoeveelheden als vervuiling voorkomen in producten, zoals cement, leer en tatoeage-inkt. In cement kan chroom-6 in kleine hoeveelheden voorkomen, omdat het in de grondstoffen zit waaruit cement is gemaakt. In echt leer (niet in kunstleer) kan chroom-6 in kleine hoeveelheden zitten. Buiten de Europese Unie kan chroom-6 kan zijn gebruikt bij het maken van leer door het bewerken van dierenhuiden. Als je allergisch bent voor chroom, kan chroom-6 bij gebruik van cement of leer een allergische reactie veroorzaken na contact met de huid. Ook kan chroom-6 voorkomen in de kleurstof van tatoeage-inkt. Dit kan ook leiden tot een allergische reactie.

Verder worden in andere producten, zoals , speelgoed en bepaalde metalen, ook wel eens hele kleine hoeveelheden chroom-6 gevonden. Maar deze hoeveelheden zijn zo laag, dat ze over het algemeen niet tot gezondheidsklachten, als allergische reacties, leiden.

Actuele stand van zaken

Wat zegt de wet?

Producenten mogen chroom-6 niet meer doelbewust aan consumentenproducten toevoegen. In de wet (REACH Verordening (1907/2006/EG)) staan grenzen voor de hoeveelheid chroom-6 die als vervuiling in producten als cement, leer en tatoeage-inkt mag voorkomen. Chroom-6 mag in Nederland niet meer worden gebruikt als middel voor het verduurzamen van hout. In verduurzaamd hout afkomstig van buiten Nederland kan wel chroom-6 zitten. Of dit het geval is kun je zien aan het etiket of door het na te vragen bij de leverancier.

Het is in Nederland verboden om verduurzaamd of geverfd hout te verbranden in je kachel, open haard, vuurkorf en buiten in je tuin of op het erf. Bij het verbranden van dit hout kan chroom-6 vrijkomen.

Risicotoelichting

Het lang en vaak inademen en inslikken van chroom-6 kan schadelijk zijn voor de gezondheid en kanker veroorzaken, zoals longkanker. Ook kan het inademen van chroom-6 en contact met chroom-6 via de huid leiden tot allergische reacties. Tekenen van een allergische reactie zijn: huidirritatie, roodheid, jeuk en kleine bultjes. De hoeveelheid chroom-6 als vervuiling in producten is meestal zo laag dat je er geen allergische reactie van krijgt. Tenzij je een chroom allergie hebt. Dan kun je heel gevoelig zijn voor contact met chroom-6 en veel eerder last hebben van een allergische reactie.

Wanneer je producten en materialen met chroom erin, zoals (industrieel) aangebrachte verflagen, metaal met een glimmende buitenlaag of verduurzaamd hout bewerkt door te schuren, slijpen of zagen, kan stof met chroom-6 vrijkomen. Dit kan je dan inademen of inslikken. Als consument voer je deze klussen echter niet vaak en/of over een langere periode uit en is er dus minder . Ga je toch zulke klussen uitvoeren, zorg dan voor voldoende ventilatie om het binnenkrijgen van lasrook of van stof te voorkomen. Verbrand geen verduurzaamd en geverfd hout.