Relevant voor

Toepassing

IPBC is een . Het gaat de groei van schimmels tegen, zodat een product minder snel bederft. Deze stof zit bijvoorbeeld in verf. IPBC is de Engelse afkorting van 3-jood-2-propynylbutylcarbanaat, maar beide termen kun je op een verfverpakking tegenkomen. Het zit soms ook in veel kleinere hoeveelheden in bepaalde persoonlijke verzorgingsproducten. Op deze producten staat dan ‘Iodopropynyl butylcarbanate’ bij de ingrediënten.
In bepaalde houtverduurzamingsmiddelen zit ook IPBC, maar meer dan in gewone verf (tot 1,5%). IPBC beschermt dan ook het geverfde hout tegen schimmels.

Actuele stand van zaken

In persoonlijke verzorgingsproducten mag niet zoveel IPBC zitten. Volgens de Cosmeticaverordening mag er maximaal 0,02% IPBC zitten in producten die je af- of uitspoelt (zogenaamde rinse-off producten). Denk bijvoorbeeld aan shampoo of handzeep. In de meeste persoonlijke verzorgingsproducten die je niet af- of uitspoelt (zogenaamde leave-on producten) mag maximaal 0,01% zitten. Denk bijvoorbeeld aan dagcrème, maar ook vochtige doekjes. In deodorant mag niet meer dan 0,0075% IPBC zitten.
Sommige persoonlijke verzorgingsproducten mogen helemaal geen IPBC bevatten. Dit zijn producten die in contact komen met lippen of mond, en in bepaalde kinderproducten (anders dan shampoo, bad en douchegel), en in bodylotion en bodycrème.

Houtverduurzamingsmiddelen waarin IPBC zit zijn , Biociden mogen alleen worden verkocht als ze zijn toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Op de verpakking van een biocideproduct moet een toelatingsnummer staan. Dit nummer bestaat meestal uit vijf cijfers en de letter N, of 11 cijfers en de letters NL. Je kunt dit ook controleren in de toelatingendatabank op de website van het Ctgb.

Risicotoelichting

Als je werkt met producten die veel IPBC bevatten, zoals sommige verven, probeer dan het contact met deze stof te beperken door de maatregelen te nemen die op de verpakking van een product staan (bijvoorbeeld handschoenen).
Sommige mensen zijn allergisch voor IPBC. Zij krijgen last van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Ze hebben een zogenoemde . Als je weet dat je allergisch bent voor IPBC kun je beter producten met IPBC vermijden. Lees de etiketten zorgvuldig. Bij onduidelijkheid kun je contact opnemen met de leverancier. Je kunt dan vragen of het product IPBC bevat en of de leverancier producten in het assortiment heeft die geen IPBC bevatten.