In het kort

Het IPBC zorgt ervoor dat een product minder snel bederft. Het zit in verven, sommige persoonlijke verzorgingsproducten en houtconserveringsmiddelen. IPBC kan bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken.

Waarom zit deze stof in producten?

IPBC is een conserveermiddel. Het gaat de groei van schimmels tegen, zodat een product minder snel bederft. Deze stof zit bijvoorbeeld in verf. IPBC is de Engelse afkorting van 3-jood-2-propynylbutylcarbamaat, maar beide termen kun je op een verfverpakking tegenkomen. Het zit soms ook in veel kleinere hoeveelheden in bepaalde persoonlijke verzorgingsproducten. Op deze producten staat dan ‘iodopropynyl butylcarbamate’ of ‘3-iodo-2-propynylbutylcarbamate’ bij de ingrediënten. In bepaalde houtconserveringszamingsmiddelen zit ook IPBC, maar meer dan in gewone verf (tot 1,5%). IPBC beschermt het geverfde hout tegen schimmels.

Is deze stof veilig?

Als je werkt met producten waar veel IPBC in zit, zoals sommige verven, probeer dan het contact met deze stof te beperken door de maatregelen te nemen die op de verpakking van een product staan (bijvoorbeeld het dragen van handschoenen).

Sommige mensen zijn allergisch voor IPBC. Zij krijgen last van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Ze hebben een zogenoemde . Als je weet dat je allergisch bent voor IPBC kun je beter producten met IPBC vermijden. Lees de etiketten zorgvuldig. Bij onduidelijkheid kun je contact opnemen met de leverancier. Je kunt dan vragen of in het product IPBC zit en of de leverancier producten in het assortiment heeft die geen IPBC bevatten.

Meer informatie

Wat zegt de wet over IPBC?

In persoonlijke verzorgingsproducten mag niet zoveel IPBC zitten. Volgens de Cosmeticaverordening mag er maximaal 0,02% IPBC zitten in producten die je af- of uitspoelt (zogenaamde rinse-off producten). Denk bijvoorbeeld aan shampoo of handzeep. In de meeste persoonlijke verzorgingsproducten die je niet af- of uitspoelt (zogenaamde leave-on producten) mag maximaal 0,01% IPBC zitten. Denk bijvoorbeeld aan gezichtscrème, maar ook vochtige doekjes. In deodorant mag niet meer dan 0,0075% IPBC zitten. Sommige persoonlijke verzorgingsproducten mogen helemaal geen IPBC bevatten. Dit zijn producten die in contact komen met lippen of mond, en in bepaalde kinderproducten (anders dan shampoo, bad en douchegel), en in bodylotion en bodycrème.

Houtconserveringsmiddelen waarin IPBC zit zijn . Biociden mogen alleen worden verkocht als ze zijn toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden ( ).