In het kort

Het IPBC zorgt ervoor dat een product minder snel bederft. Het zit in verven, sommige persoonlijke verzorgingsproducten en houtconserverings-middelen. Bij zijn producten met IPBC . IPBC kan wel bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken.

Waarom zit deze stof in producten?

IPBC is een conserveermiddel. Het gaat de groei van schimmels tegen, zodat een product minder snel bederft. De stof kan bijvoorbeeld in verf zitten. IPBC is de Engelse afkorting van 3-jood-2-propynylbutylcarbamaat. Zowel de afkorting als de volledig naam kun je op een verpakking van verf tegenkomen.

IPBC zit soms ook in veel kleinere hoeveelheden in bepaalde persoonlijke verzorgingsproducten, zoals douchegel, gezichtscrème of hygiënische schoonmaakdoekjes. Op deze producten staat dan ‘iodopropynyl butylcarbamate’ of ‘3-iodo-2-propynylbutylcarbamate’ bij de ingrediënten.

In bepaalde houtconserveringsmiddelen zit ook IPBC, maar meer dan in gewone verf (tot 1,5%). IPBC beschermt het geverfde hout tegen schimmels.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met IPBC veilig. Van IPBC is wel bekend dat herhaaldelijk contact met deze stof kan leiden tot allergie. Als je werkt met producten waar veel IPBC in zit, zoals sommige verven, probeer dan het contact met deze stof te beperken door maatregelen te nemen die op de verpakking van een product staan (bijvoorbeeld het dragen van handschoenen).

Sommige mensen zijn allergisch voor IPBC. Zij krijgen last van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Ze hebben een zogenoemde . Als je weet dat je allergisch bent voor IPBC kun je beter producten met IPBC vermijden. Lees de etiketten zorgvuldig. Bij onduidelijkheid kun je contact opnemen met de leverancier. Je kunt dan vragen of in het product IPBC zit en of de leverancier producten verkoopt waar geen IPBC in zit.

Meer informatie

Wat zegt de wet over IPBC?

In persoonlijke verzorgingsproducten mag niet veel IPBC zitten. Volgens de Cosmeticaverordening mag er:

  • maximaal 0,02% IPBC zitten in producten die je af- of uitspoelt, zoals handzeep of shampoo (zogenaamde rinse-off producten);

  • maximaal 0,01% IPBC zitten in persoonlijke verzorgingsproducten die je niet af- of uitspoelt, zoals gezichtscrème, maar ook vochtige doekjes (zogenaamde leave-on producten);

  • maximaal 0,0075% IPBC in deodorant zitten.

Ook mogen bepaalde persoonlijke verzorgingsproducten helemaal geen IPBC bevatten. Dit zijn producten die in contact komen met lippen of mond, bepaalde kinderproducten (anders dan shampoo, bad en douchegel) en bodylotion en bodycrème.

Houtconserveringsmiddelen waarin IPBC zit zijn . Biociden moeten in Nederland zijn toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden ( ) en een toelatingsnummer hebben, zie de pagina Bestrijdingsmiddelen voor meer informatie.