In het kort

Cocamidopropyl betaïne is een oppervlakteactieve stof. Deze chemische stof zorgt voor schuim en komt vaak voor in persoonlijke verzorgingsproducten. Het zit onder andere in babyshampoo. Bij zijn producten met cocamidopropyl betaïne . Sommige mensen zijn allergisch voor cocamidopropyl betaïne. Ook jonge kinderen kunnen soms huiduitslag krijgen en allergisch zijn voor deze stof.

Waarom zit deze stof in producten?

Cocamidopropyl betaïne is een oppervlakteactieve stof in persoonlijke verzorgingsproducten. Deze stof zorgt voor schuim. Het schuimen van persoonljike verzorgingsproducten zorgt ervoor dat je de inhoud makkelijker over een oppervlak kan verdelen, zoals over je hoofd en haar bij het gebruik van shampoo. Ook zorgt het ervoor dat het vuil makkelijker wegspoelt. Cocamidopropyl betaïne staat bekend als een milde stof en zit daarom onder andere in babyshampoo.

Naast in shampoo zit de stof ook in andere persoonlijke verzorgingsproducten, zoals tandpasta, zeep en soms ook in billendoekjes.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met cocamidopropyl betaïne veilig. Sommige mensen zijn allergisch voor deze stof. Als je weet dat je allergisch bent voor cocamidopropyl betaïne, kun je beter kiezen voor producten zonder deze stof. Als (jonge) kinderen last krijgen van huiduitslag, jeuk of bultjes na wassen met een bepaalde zeep en/of shampoo, komt dit vaak door cocamidopropyl betaïne.

Als je deze stof vaak op je huid krijgt (als je het veel en/of verkeerd gebruikt of bijvoorbeeld als je kapper bent) kun je last krijgen van een droge, gevoelige huid, eczeem of je kan een allergie ontwikkelen.

Meer informatie

Verdiepend onderzoek naar allergische reactie en cocamidopropyl betaïne

Sommige mensen zijn allergisch voor cocamidopropyl betaïne. Wetenschappers weten nog niet of cocamidopropyl betaïne zelf een allergische reactie veroorzaakt. Bij het chemisch produceren van cocamidopropyl betaïne is er altijd een beetje ‘vervuiling’ aanwezig. Dat wil zeggen dat er ook andere chemische stoffen in cocamidopropyl betaïne zitten. Deze zijn er niet makkelijk uit te halen. Deze ‘vervuilende’ stoffen zorgen mogelijk voor de allergische reactie. Momenteel doen wetenschappers verder onderzoek naar welke stof(fen) de allergische reacties veroorzaken.