Toepassing

Cocamidopropyl betaïne is een oppervlakteactieve stof. Deze chemische stof zorgt voor schuim en komt vaak voor in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals tandpasta, zeep, shampoo en soms ook in billendoekjes. In shampoo zorgt het ervoor dat je de shampoo gemakkelijk over je hoofd kan verdelen en vuildeeltjes je haar uitgespoeld worden.
Cocamidopropyl betaïne staat bekend als een milde stof en zit daarom onder andere in babyshampoo. Wel komt het soms voor dat iemand allergisch reageert op deze stof.

Actuele stand van zaken

Sommige mensen zijn allergisch voor cocamidopropyl betaïne. Wetenschappers zijn er nog niet over uit of een allergische reactie wel door cocamidopropyl betaïne zelf wordt veroorzaakt. Bij het chemisch produceren van cocamidopropyl betaïne is er altijd een beetje ‘vervuiling’ aanwezig. Dat wil zeggen dat er andere chemische stoffen in zitten, die er niet makkelijk uit te halen zijn. De allergische reactie zou ook veroorzaakt kunnen worden door één of meerdere van die ongewenste aanwezige chemische stoffen. Er wordt momenteel verder onderzoek gedaan naar welke stof(fen) de allergische reacties veroorzaken. Dit betekent niet dat je je zorgen hoeft te maken, bij zijn producten met cocamidopropyl betaïne er in te gebruiken.

Risicotoelichting

Bij normaal gebruik zijn producten met cocamidopropyl betaïne veilig te gebruiken.
Sommige mensen zijn allergisch voor deze chemische stof. Als je weet dat je allergisch bent voor cocamidopropyl betaïne kun je beter kiezen voor producten zonder deze stof. Als (jonge) kinderen last krijgen van huiduitslag, jeuk of bultjes na wassen met een bepaalde zeep en/of shampoo, komt dit vaak door cocamidopropyl betaïne.

Als je deze stof vaak op je huid krijgt (door overmatig en/of onjuist gebruik of bijvoorbeeld als je kapper bent) kun je last krijgen van een droge, gevoelige huid, eczeem of je kan een allergie ontwikkelen.