In het kort

De stof met de naam 2,4,7,9-tetramethyldec-5-yn-4,7-diol zorgt ervoor dat je verven op waterbasis goed uit kunt smeren. Bij zijn producten met 2,4,7,9-tetramethyldec-5-yn-4,7-diol . Vermijd wel het gebruik van producten met deze stof als je hiervoor een allergie hebt.

Waarom zit deze stof in producten?

2,4,7,9-Tetramethyldec-5-yn-4,7-diol (ook wel afgekort als TMDD) is een oppervlakteactieve stof die soms in verven op waterbasis zit, zoals in sommige buitenlak, beits, binnenlak of latexverf. De stof zorgt ervoor dat de verf goed uit te smeren is en dat je geen druppels krijgt als je verft.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met TMDD veilig. Wel zijn sommige mensen zijn allergisch voor TMDD. Zij krijgen last van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Ze hebben een zogenoemde . Als je weet dat je allergisch bent voor TMDD kun je beter producten met deze stof vermijden. Lees het etiket zorgvuldig, want daarop kan de producent hebben aangegeven dat er TMDD in het product zit. Op etiketten is TMDD meestal als 2,4,7,9-tetramethyldec-5-yn-4,7-diol aangeduid en staat erbij dat de stof een allergische reactie kan veroorzaken. Bij onduidelijkheid kun je contact opnemen met de leverancier. Je kunt dan vragen of in het product deze stof zit en of de leverancier producten verkoopt waarin deze stof niet zit.

Meer informatie

Wat zegt de wet over 2,4,7,9-tetramethyldec-5-yn-4,7-diol?

De stof mag in de Europese Unie en dus ook in Nederland niet in persoonlijke verzorgingsproducten zitten.