Toepassing

Optische witmiddelen worden vooral gebruikt in wit-wasmiddelen en in totaal-wasmiddelen. Totaal-wasmiddelen zijn wasmiddelen die je kunt gebruiken voor zowel de witte als de bonte was. In kleur-wasmiddelen en fijn-wasmiddelen komen ze minder vaak voor.

Optische witmiddelen zorgen ervoor dat de was witter lijkt. Soms worden ze ook gebruikt in vaste zeep, zodat de zeep witter lijkt.

Actuele stand van zaken

Kleding en textiel vergelen na verloop van tijd. De witmakers hechten aan je was en weerkaatsen UV-straling als blauw licht. Er is sprake van een optisch effect, want de was lijkt daardoor witter. Hier komt de naam optische witmiddelen vandaan.

Optische witmiddelen kunnen de pasteltinten in je kleding en textiel laten verkleuren.

Risicotoelichting

Bij zijn producten met optische witmiddelen erin te gebruiken voor de was van  zowel baby’s, als kinderen en volwassenen.

Sommige mensen zijn gevoelig voor optische witmiddelen en kunnen er allergische reacties van krijgen.  Je kunt dan beter kiezen voor een wasmiddel zonder optische witmiddelen. Meestal bevatten kleur-wasmiddelen en fijn-wasmiddelen geen optische witmiddelen. Als je allergisch bent, kijk dan altijd op de verpakking of het product optische witmiddelen bevat.