In het kort

Witte kleding en textiel vergelen na verloop van tijd. Optische witmiddelen in wasmiddel zorgen ervoor dat kleding en textiel witter lijkt. Bij zijn producten met optische witmiddelen . Sommige mensen zijn wel allergisch voor optische witmiddelen.

Waarom zit deze stof in producten?

Optische witmiddelen in wasmiddel zorgen ervoor dat witte kleding en textiel ook na verloop van tijd wit eruit blijven zien.

Optische witmiddelen zitten vooral in wit-wasmiddelen en in totaal-wasmiddelen. Totaal-wasmiddelen zijn wasmiddelen die je kunt gebruiken voor zowel de witte als de bonte was. In kleur-wasmiddelen en fijn-wasmiddelen komen ze minder vaak voor.

Soms zitten optische witmiddelen ook in vaste zeep, zodat de zeep witter lijkt. Daarnaast lijkt papier extra wit door optische witmiddelen.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met optische witmiddelen veilig.

Sommige mensen zijn allergisch voor optische witmiddelen. Als je weet dat je allergisch bent voor deze stoffen, kun je beter kiezen voor een wasmiddel zonder optische witmiddelen. Meestal zitten in kleur-wasmiddelen en fijn-wasmiddelen geen optische witmiddelen.

Meer informatie

Hoe werken optische witmiddelen?

Witte kleding en textiel vergelen na verloop van tijd. Optische witmiddelen uit wasmiddel hechten aan je was en weerkaatsen UV-straling als blauw licht. De kleur die je ziet wordt hierdoor beïnvloed: je kleding lijkt witter, vooral in het daglicht. Er is sprake van een optisch effect. Hier komt de naam van de stof vandaan.

Let op, optische witmiddelen kunnen de pasteltinten in je kleding en textiel laten verkleuren.