Toepassing

Een is een eiwit dat een chemische reactie kan versnellen (ook wel katalysator genoemd).
Het menselijk lichaam maakt ook enzymen aan.

Enzymen kunnen in wasmiddelen, vaatwasblokjes of vlekverwijderaars worden gebruikt. Daar  zorgen ze ervoor dat vlekken verdwijnen door het vuil af te breken.

Veelgebruikte enzymen zijn proteasen, amylasen en lipasen. Proteasen breken eiwitten af en verwijderen zo bijvoorbeeld bloedvlekken. Lipasen breken vetten af, en verwijderen zo vetvlekken. Amylasen breken zetmeel af en verwijderen vlekken van bijvoorbeeld aardappelpuree, sauzen en chocolade.

Actuele stand van zaken

Enzymen werken al bij lage temperaturen zoals 20 of 30 graden. De meeste enzymen werken het beste bij 40 graden.

Enzymen zijn in zeer kleine hoeveelheden al werkzaam, waardoor de dosering van het wasmiddel omlaag kan. Van een wasmiddel dat enzymen bevat, heb je per wasbeurt minder nodig dan van een wasmiddel zonder enzymen. Een wasmiddel bevat minder dan 1% enzymen.

Risicotoelichting

Bij zijn producten met enzymen erin te gebruiken voor de was van zowel babykleding, als kleding van kinderen en volwassenen.

Sommige mensen zijn gevoelig voor enzymen en kunnen er allergische reacties van krijgen. In (vaat)wasmiddelen zijn de enzymen omgeven door een beschermende laag. Deze laag lost pas op in de wasmachine of vaatwasser. De kans dat je direct met enzymen in contact komt, is dus heel klein.

Enzymen kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid als je ze inademt. Bij gebruik van enzymen in een spray, bijvoorbeeld een vlekverwijderaar in een sprayflacon, moet je dus extra opletten. Lees dan ook het etiket goed. Spray altijd van je af en zorg ook dat je niet richting iemand anders  sprayt.