In het kort

Enzymen kunnen in wasmiddelen, vaatwasblokjes of vlekverwijderaars zitten. In deze producten zorgen ze ervoor dat vlekken verdwijnen door het vuil af te breken. Ook kunnen er enzymen als huidverzorgende stof in persoonlijke verzorgingsproducten zitten. Bij zijn producten met enzymen . Sommige mensen zijn wel allergisch voor enzymen in was- en reinigingsmiddelen.

Waarom zit deze stof in producten?

Een is een eiwit. Het kan een chemische reactie versnellen. Daarom wordt een enzym ook wel een katalysator genoemd. Het menselijk lichaam maakt ook enzymen aan.

Enzymen kunnen in wasmiddelen, vaatwasblokjes of vlekverwijderaarszitten. Ze zorgen ervoor dat vlekken verdwijnen door het vuil af te breken. Veelgebruikte enzymen in deze producten zijn proteasen, amylasen en lipasen. Proteasen breken eiwitten af en verwijderen zo bijvoorbeeld bloedvlekken. Lipasen breken vetten af en verwijderen zo vetvlekken. Amylasen breken zetmeel af en verwijderen vlekken van bijvoorbeeld aardappelpuree, sauzen en chocolade.

Ook kunnen er enzymen in persoonlijke verzorgingsproducten zitten, zoals crèmes. Voorbeelden van enzymen zijn hyaluronidase en peroxidase. Hyaluronidase wordt als middel gebruikt om de huid te verzorgen en peroxidase vangt , zodat de huidcellen niet beschadigen.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met enzymen veilig.

Sommige mensen zijn gevoelig voor enzymen in was- en reinigingsmiddelen en kunnen er allergische reacties van krijgen. In (vaat)wasmiddelen zijn de enzymen omgeven door een beschermende laag. Deze laag lost pas op in de wasmachine of vaatwasser. De kans dat je direct met enzymen in contact komt, is dus heel klein.

Enzymen kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid als je ze inademt. Bij gebruik van enzymen in een spray, bijvoorbeeld een vlekverwijderaar in een spuitbus, moet je extra opletten. Lees dan ook het etiket goed. Spray altijd van je af en zorg ook dat je niet richting iemand anders sprayt.

Meer informatie

Bij welke temperatuur werken enzymen het beste?

Enzymen in wasmiddelen werken al bij lage temperaturen zoals 20 of 30 graden. De meeste enzymen werken het beste bij 40 graden.

Enzymen verlagen de benodigde hoeveelheid (vaat)wasmiddelen

Enzymen zijn in hele kleine hoeveelheden al werkzaam. Je hebt hierdoor minder (vaat)wasmiddel per keer nodig als je (vaat)wasmiddel met enzymen gebruikt dan als je hetzelfde middel zonder enzymen gebruikt.