In het kort

Bronopol is een stof. In een product waar bronopol in verwerkt is kan formaldehyde gevormd worden. Sommige mensen zijn allergisch voor bronopol en/of formaldehyde.

Waarom zit deze stof in producten?

Bronopol zit soms nog als in persoonlijke verzorgingsproducten, om deze langer houdbaar te maken. Ook kan het voorkomen in andere producten zoals was- en reinigingsmiddelen.

Wanneer bronopol aan een product is toegevoegd wordt het deels omgezet naar formaldehyde. Formaldehyde is ook een bacteriedodende stof. Omdat bronopol en formaldehyde voor allergische reacties kunnen zorgen wordt bronopol nog maar weinig gebruikt.

Is deze stof veilig?

Sommige mensen zijn allergisch voor bronopol en/of formaldehyde. Ook blijkt uit onderzoek dat je door regelmatige blootstelling aan formaldehyde-vormende stoffen zoals bronopol allergisch kan worden voor formaldehyde of bronopol .

Meer informatie

Wat zegt de wet over bronopol?

Er is nog veel discussie over het ontstaan van allergieën en de veiligheid van formaldehyde-vormende stoffen zoals bronopol. In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) is vastgelegd dat er maximaal 0,1% bronopol in een product mag zitten.