Toepassing

Bronopol is een bacteriedodende stof. Soms wordt het nog als gebruikt in persoonlijke verzorgingsproducten om het langer houdbaar te maken. Ook kan het voorkomen in andere producten als lijm, verf, schoonmaakmiddelen, bleek en gootsteenontstopper.

Actuele stand van zaken

Wanneer bronopol aan een product is toegevoegd wordt het deels omgezet naar formaldehyde. Formaldehyde is ook een bacteriedodende stof. Omdat bronopol en formaldehyde voor allergische reacties kunnen zorgen wordt bronopol nog maar weinig toegepast in persoonlijke verzorgingsproducten.

Er is nog veel discussie gaande over het ontstaan van allergieën en de veiligheid van formaldehyde-vormende stoffen zoals bronopol. In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) is vastgelegd dat er maximaal 0,1% bronopol in een product mag zitten.

Risicotoelichting

Producten waarin bronopol is verwerkt zijn te gebruiken voor zowel baby’s als kinderen en volwassenen.

Sommige mensen zijn allergisch voor bronopol en/of formaldehyde. Ook blijkt uit onderzoek dat door regelmatig blootgesteld te worden aan formaldehyde-vormende stoffen zoals bronopol, een formaldehyde-allergie of allergie voor bronopol zelf ontwikkeld kan worden.