In het kort

Tolueen-2,5-diamine sulfaat (TDS) is een kleurstof die in haarverf en henna kan zitten. Als je de instructies op de verpakking en in de bijsluiter opvolgt, zijn haarkleurproducten met TDS om te gebruiken. Bij sommige mensen kan TDS een allergische reactie veroorzaken.

Waarom zit deze stof in producten?

De kleurstof tolueen-2,5-diamine sulfaat (TDS) kan in haarverf en henna zitten. TDS is een klein kleurstofmolecuul, die door de geopende haarschubben het haar in gaat. In het haar vormt TDS samen met waterstofperoxide de gewenste haarkleur.

Is deze stof veilig?

TDS kan bij sommige mensen leiden tot een . Als je allergisch bent voor TDS kun je producten met TDS beter vermijden. Ben je allergisch voor TDS, dan is het mogelijk dat je ook voor andere zogenoemde parakleurstoffen allergisch bent. Voorbeelden van dit soort kleurstoffen die ook vaak in haarverf zitten, zijn p-fenyleendiamine (PPD) en 2-methoxymethyl-p-phenylenediamine. Lees daarom het etiket zorgvuldig. 

Heb je ooit een allergische reactie gekregen op een zwarte henna tattoo? Dan ben je waarschijnlijk allergisch voor TDS. Vermijd in dat geval haarverf waarin TDS, PPD of 2-methoxymethyl-p-phenylenediamine zit.

Je kunt ook een allergie ontwikkelen. Dit kan door te veel huidcontact met kleurstoffen. Daarom is het belangrijk altijd handschoenen te dragen bij het verven van het haar. Doe dit zowel tijdens het verven van het haar als tijdens het uitspoelen van de verf. Hiermee verklein je het op het ontwikkelen van een allergie. 

Meer informatie

Wat zegt de wet over TDS?

TDS is toegestaan als ingrediënt in haarkleurproducten volgens de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Er mag maximaal 2% TDS in haarverf zitten, na het mengen van de verschillende ingrediënten. Op de verpakking moet een aantal waarschuwingen staan. Het wordt aangeraden om geen haarverf met TDS te gebruiken als je huiduitslag hebt op je gezicht of als je een geïrriteerde of beschadigde hoofdhuid hebt. Ook als je ooit een allergische reactie hebt gekregen van zwarte henna tattoos kan je allergisch zijn voor TDS. Op verpakkingen van haarverf moet staan dat het product niet geschikt is voor personen jonger dan 16 jaar. 

TDS in verf voor wimpers en wenkbrauwen

Alleen professionals mogen verf voor wimpers en wenkbrauwen met TDS gebruiken. Gebruik zelf dus geen haarverf om je wimpers en wenkbrauwen mee te verven. Volgens de Europese Cosmeticaverordening is het gebruik van TDS in andere cosmetische producten niet toegestaan.