Toepassing

Tolueen-2,5-diamine sulfaat (TDS) wordt aan haarverf toegevoegd als kleurstof. TDS is een klein kleurstofmolecuul (kleurprecursor) die door de geopende haarschubben het haar in gaat. In het haar vormt TDS samen met waterstofperoxide lange ketens met de gewenste haarkleur.
Als de instructies op de verpakking en in de bijsluiter worden opgevolgd, zijn haarkleurproducten met TDS om te gebruiken. Maar TDS kan wel een allergische reactie veroorzaken.

Actuele stand van zaken

TDS is toegestaan als ingrediënt in haarkleurproducten volgens de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Er mag maximaal 4% TDS in haarverf zitten, na het mengen van de verschillende ingrediënten. Op de verpakking moet een aantal waarschuwingen staan. Het wordt aangeraden om geen haarverf met TDS te gebruiken als je huiduitslag hebt op je gezicht of als je een geïrriteerde of beschadigde hoofdhuid hebt. Ook als je ooit een allergische reactie hebt gekregen van zwarte henna tattoos kan je allergisch zijn voor TDS. Op verpakkingen van haarverf moet ook staan dat het product niet geschikt is voor personen jonger dan 16 jaar. 

In verf voor wimpers en wenkbrauwen mag alleen TDS zitten wanneer deze professioneel gebruikt wordt. Gebruik dus geen haarverf om zelf je wimpers en wenkbrauwen mee te verven. Volgens de Europese Cosmeticaverordening is het gebruik van TDS in andere cosmetische producten niet toegestaan.

Risicotoelichting

Van TDS is bekend dat deze stof kan leiden tot . Als je allergisch bent voor TDS kun je producten met TDS beter vermijden. Ben je allergisch voor TDS, dan is het mogelijk dat je ook voor andere zogenoemde parakleurstoffen allergisch bent. Voorbeelden van dit soort kleurstoffen die ook vaak in haarverf zitten, zijn p-fenyleendiamine (PPD) en 2-methoxymethyl-p-phenylenediamine. Lees het etiket zorgvuldig. 

Heb je ooit een allergische reactie gekregen op een zwarte henna tattoo, dan ben je waarschijnlijk allergisch voor TDS. Vermijd in dat geval haarverf die TDS, PPD of 2-methoxymethyl-p-phenylenediamine bevat. Je kunt ook allergie ontwikkelen. Dit kan door te veel huidcontact met kleurstoffen. Daarom is het belangrijk altijd handschoenen te dragen bij het verven van het haar. Doe dit zowel tijdens het verven van het haar als tijdens het uitspoelen van de verf. Hiermee verklein je het op het ontwikkelen van een allergie.