Toepassing

P-fenyleendiamine (PPD) wordt aan haarverf, zwarte henna en andere producten toegevoegd als kleurstof. PPD geeft het product een diep zwarte kleur. PPD is een klein kleurstofmolecuul (kleurprecursor) die door de geopende haarschubben het haar in gaat. In het haar vormt PPD samen met waterstofperoxide lange ketens met de gewenste haarkleur.
Als de instructies op de verpakking en in de bijsluiter worden opgevolgd, zijn haarkleurproducten met PPD om te gebruiken. Maar PPD kan wel een allergische reactie veroorzaken.

Actuele stand van zaken

PPD is toegestaan als ingrediënt in haarkleurproducten volgens de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Er mag maximaal 2% PPD in haarverf zitten na het mengen van de verschillende ingrediënten. Op de verpakking moet een aantal waarschuwingen staan. Het wordt aangeraden om geen haarverf met PPD te gebruiken als je huiduitslag hebt op je gezicht of als je een geïrriteerde of beschadigde hoofdhuid hebt. Ook als je ooit een allergische reactie hebt gekregen van zwarte henna tattoos kan je allergisch zijn voor PPD. Op verpakkingen van haarverf moet ook staan dat het product niet geschikt is voor personen jonger dan 16 jaar.

In verf voor wimpers en wenkbrauwen mag alleen PPD zitten wanneer deze professioneel gebruikt wordt. Volgens de Europese Cosmeticaverordening is het niet toegestaan om PPD in andere cosmetische producten te gebruiken. 

Wel zit PPD soms illegaal in zwarte henna tattoos. Dit soort tatoeages worden soms op vakantie aangeboden. Vermijd dit soort tatoeages, omdat een hoge concentratie PPD direct op de huid tot allergie kan leiden.

Risicotoelichting

Van PPD is bekend dat deze stof kan leiden tot . Als je allergisch bent voor PPD dan kun je producten met PPD beter vermijden. Ben je allergisch voor PPD, dan is het mogelijk dat je ook voor andere zogenoemde parakleurstoffen allergisch bent. Voorbeelden van dit soort kleurstoffen, die ook vaak in haarverf zitten, zijn tolueen-2,5-diamine sulfaat (TDS) en 2-methoxymethyl-p-phenylenediamine. Lees het etiket zorgvuldig.

Heb je ooit een allergische reactie gekregen op een zwarte henna tattoo, dan ben je waarschijnlijk allergisch voor PPD. Vermijd in dat geval haarverf dat PPD, TDS of 2-mehtoxymethyl-p-phenylenediamine bevat. Je kunt ook allergie ontwikkelen. Dit kan door te veel huidcontact met kleurstoffen. Daarom is het belangrijk altijd handschoenen te dragen bij het verven van het haar. Doe dit zowel tijdens het verven van het haar als tijdens het uitspoelen van de verf. Hiermee verklein je het op het ontwikkelen van een allergie.