In het kort

P-fenyleendiamine (PPD) is een kleurstof die in haarverf, zwarte henna en andere producten kan zitten. Als je de instructies op de verpakking en in de bijsluiter opvolgt, zijn haarkleurproducten met PPD om te gebruiken. Bij sommige mensen kan PPD een allergische reactie veroorzaken.

Waarom zit deze stof in producten?

De kleurstof p-fenyleendiamine (PPD) zit vaak in haarverf, zwarte henna en andere producten. PPD geeft het product een zwarte kleur. PPD is een klein kleurstofmolecuul die door de geopende haarschubben het haar in gaat. In het haar vormt PPD samen met waterstofperoxide de gewenste haarkleur.

Is deze stof veilig?

PPD kan bij sommige mensen leiden tot een . Als je allergisch bent voor PPD, kun je producten met PPD beter vermijden. Ben je allergisch voor PPD, dan is het mogelijk dat je ook voor andere zogenoemde parakleurstoffen allergisch bent. Voorbeelden van dit soort kleurstoffen, die ook vaak in haarverf zitten, zijn tolueen-2,5-diamine sulfaat (TDS) en 2-methoxymethyl-p-phenylenediamine. Lees daarom het etiket zorgvuldig.

Heb je ooit een allergische reactie gekregen op een zwarte henna tattoo? Dan ben je waarschijnlijk allergisch voor PPD. Vermijd in dat geval haarverf waarin PPD, TDS of 2-mehtoxymethyl-p-phenylenediamine zit.

Je kunt ook allergie ontwikkelen. Dit kan door te veel huidcontact met kleurstoffen. Daarom is het belangrijk altijd handschoenen te dragen bij het verven van het haar. Doe dit zowel tijdens het verven van het haar als tijdens het uitspoelen van de verf. Hiermee verklein je het op het ontwikkelen van een allergie. 

Meer informatie

Wat zegt de wet over PDD?

PPD is toegestaan als ingrediënt in haarkleurproducten volgens de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Er mag maximaal 2% PPD in haarverf zitten na het mengen van de verschillende ingrediënten. Op de verpakking moet een aantal waarschuwingen staan. Het wordt aangeraden om geen haarverf met PPD te gebruiken als je huiduitslag hebt op je gezicht of als je een geïrriteerde of beschadigde hoofdhuid hebt. Ook als je ooit een allergische reactie hebt gekregen van zwarte henna tattoos kan je allergisch zijn voor PPD. Op verpakkingen van haarverf moet staan dat het product niet geschikt is voor personen jonger dan 16 jaar.

PDD in verf voor wimpers en wenkbrauwen

Alleen professionals mogen verf voor wimpers en wenkbrauwen met PPD gebruiken. Gebruik zelf dus geen haarverf om je wimpers en wenkbrauwen mee te verven. Volgens de Europese Cosmeticaverordening is het niet toegestaan om PPD in andere cosmetische producten te gebruiken. 

PDD in henna tattoos

PPD zit soms illegaal in zwarte henna tattoos. Op vakantie kan je soms dit soort tatoeages laten zetten. Vermijd dit soort tatoeages, omdat een hoge concentratie PPD direct op de huid tot een allergie kan leiden.