Toepassing

2-Butanonoxim komt voor in verschillende verven die zowel op waterbasis zijn als op basis van terpentine. Het is een anti-velmiddel en zorgt ervoor dat er geen vlies ontstaat aan de bovenkant van de verf als het in de verpakking zit.

Actuele stand van zaken

Vaak zit er 0.2-0.5% 2-butanonoxim in producten. Bij deze hoeveelheden moet op het etiket vermeld worden dat de verf 2-butanonoxim bevat en dat dit een allergische reactie kan veroorzaken.

2-Butanonoxim is binnen de Europese Unie ingedeeld als ‘verdacht kankerverwekkende stof’. Dit betekent dat het niet bewezen is dat de stof kankerverwekkend is, maar de stof wordt er wel van verdacht. Als er meer dan 1% in het product zit, dan moet de producent op het etiket ‘verdacht van het veroorzaken van kanker’ plaatsen. Ook moet er een bijbehorende afbeelding op het etiket te zien zijn.

Risicotoelichting

Bij zijn producten met 2-butanonoxim te gebruiken. Probeer zo min mogelijk contact met deze stof te hebben, door de maatregelen te nemen die op de verpakking van een product staan.

Sommige mensen zijn allergisch voor 2-butanonoxim. Zij krijgen last van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Ze hebben een zogenoemde . Als je weet dat je allergisch bent voor 2-butanonoxim kun je beter producten met 2-butanonoxim vermijden. Lees de etiketten zorgvuldig. Bij onduidelijkheid kun je contact opnemen met de leverancier. Je kunt dan vragen of het product 2-butanonoxim bevat en of de leverancier producten in het assortiment heeft die geen 2-butanonoxim bevatten.