In het kort

2-Butanonoxim is een anti-velmiddel in verf. Bij zijn producten met 2-butanonoxim . Vermijd producten met 2-butanonoxim als je er allergisch voor bent.

Waarom zit deze stof in producten?

2-Butanonoxim komt voor in verschillende verven, zowel in verven op waterbasis als in verven op basis van terpentine. Het is een anti-velmiddel en zorgt ervoor dat er geen vlies ontstaat op de verf in het verfblik.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met 2-butanonoxim veilig. Probeer zo min mogelijk contact met deze stof te hebben, door de maatregelen te nemen die op de verpakking van een product staan.

Sommige mensen zijn allergisch voor 2-butanonoxim. Zij krijgen last van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Ze hebben een zogenoemde . Als je weet dat je allergisch bent voor 2-butanonoxim, kun je beter producten met 2-butanonoxim vermijden. Lees de etiketten zorgvuldig. Bij onduidelijkheid kun je contact opnemen met de leverancier. Je kunt dan vragen of in het product 2-butanonoxim zit en of de leverancier producten in het assortiment heeft die geen 2-butanonoxim bevatten.

Meer informatie

Wat zegt de wet over 2-butanonoxim?

Meestal zit er 0,2 tot 0,5% 2-butanonoxim in verf. Bij deze hoeveelheden moeten producenten op het etiket vermelden dat in de verf 2-butanonoxim zit en dat deze stof een allergische reactie kan veroorzaken.

Binnen de Europese Unie is 2-butanonoxim bestempeld als een ‘verdacht kankerverwekkende stof’. Dit betekent dat het niet bewezen is dat de stof kankerverwekkend is, maar dat de verdenking er wel is. Als er meer dan 1% van zo’n stof in het product zit, dan moet de producent op het etiket ‘verdacht van het veroorzaken van kanker’ plaatsen. Ook moet er een bijbehorend gevarensymbool voor lange termijn gezondheidsgevaar op het etiket te zien zijn.