In het kort

Propyleenglycol is een veelgebruikt . Het wordt gebruikt in persoonlijke verzorgingsproducten, voedingsmiddelen en medicijnen. Ook kan het in plastics zitten. Producten met propyleenglycol zijn te gebruiken.

Waarom zit deze stof in producten?

Propyleenglycol zit in veel producten als oplosmiddel, zoals tatoeage inkt en sommige luchtverfrissers. In persoonlijke verzorgingsproducten, zoals billendoekjes en handzeep, kan het als vochtinbrengende stof worden gebruikt. Ook in geneesmiddelen zit propyleenglycol soms als oplosmiddel.

Propyleenglycol komt ook als oplosmiddel in voedingsmiddelen voor. Op het etiket is propyleenglycol te herkennen aan het E-nummer 1520. Daarnaast mag propyleenglycol ook als toevoeging in plastics zitten die in contact komen met voedsel. Denk bijvoorbeeld aan plastic folies.

Tot slot zit propyleenglycol als in anti-vriesmiddelen en in vloeistof voor e-sigaretten om nicotine en smaakstoffen op te lossen.

Is deze stof veilig?

Producten met propyleenglycol zijn veilig te gebruiken. Producten met propyleenglycol kunnen soms een huidreactie geven door irritatie of allergie. Een huidreactie na contact met propyleenglycol komt niet vaak voor.

Meer informatie

Wat zegt de wet over propyleenglycol?

Er is geen wettelijk maximum voor propyleenglycol vastgelegd in de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Het is aan de producent om te onderbouwen of de gebruikte hoeveelheid veilig is.

Propyleenglycol is in bepaalde hoeveelheden toegestaan als toevoeging in plastic voedselcontactmaterialen. Dit is vastgelegd in de Plastics verordening (EU 10/2011).