Toepassing

Alkydhars is een kunsthars. Het wordt als gebruikt in verf op terpentinebasis. Het bindmiddel verbindt alle stoffen in de verf en zorgt ervoor dat de verf kan hechten aan een materiaal. Na het drogen vormt het bindmiddel ook de uiteindelijke harde laag van de verf.
Verf op terpentinebasis met alleen alkydhars als bindmiddel wordt alkydverf genoemd. Er zijn ook andere bindmiddelen die in verf kunnen zitten. Bijvoorbeeld acryl-, polyurethaan-, vinyl- of epoxyhars. Acrylverf (ook wel acrylaatverf) is altijd op waterbasis. Je gebruikt voor alkyd- en acrylverf verschillende type kwasten of verfrollers.

Actuele stand van zaken

De naam alkyd is ontstaan uit delen van de woorden ‘ ’ en ‘-anhYDride’. Dit zijn chemische stoffen die nodig zijn om alkydhars te maken. Later in het proces wordt er ook nog (plantaardige) olie aan toegevoegd. Deze stoffen kunnen uiteindelijk in kleine hoeveelheden in alkydhars zitten. Een voorbeeld hiervan is ftaalzuuranhydride. Van deze stof kun je een allergische reactie op je huid krijgen. Als verf meer dan 0,1% ftaalzuuranhydride bevat, moet deze stof op het etiket vermeld staan. Daarbij moet ook op het etiket staan dat de stof een allergische reactie kan veroorzaken.

Risicotoelichting

Bij zijn producten met alkydhars te gebruiken. Sommige mensen zijn allergisch voor chemische stoffen die in alkydhars voor kunnen komen, zoals ftaalzuuranhydride. Zij kunnen last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Ze hebben een zogenoemde voor deze stof. Als je weet dat je allergisch bent voor zulke stoffen, kun je beter producten met alkydhars vermijden. Er bestaan veel verven met andere bindmiddelen dan alkydhars. Lees de etiketten zorgvuldig. Bij onduidelijkheid kun je contact opnemen met de leverancier.