In het kort

Alkydhars zit als bijvoorbeeld in verf op terpentinebasis of in inkt van viltstiften. Bij zijn producten met alkydhars . Sommige mensen zijn allergisch voor chemische stoffen die in alkydhars kunnen zitten, zoals ftaalzuuranhydride.

Waarom zit deze stof in producten?

Alkydhars is een kunsthars. Het wordt als bindmiddel gebruikt in verf op terpentinebasis, zoals binnenlak, buitenlak of beits. Het bindmiddel verbindt alle stoffen in de verf en zorgt ervoor dat de verf kan hechten aan een materiaal. Na het drogen vormt het bindmiddel ook de uiteindelijke harde laag van de verf. Verf op terpentinebasis met alleen alkydhars als bindmiddel wordt alkydverf genoemd. Alkydhars kan ook in inkt zitten, bijvoorbeeld in viltstiften.

Welke stoffen zijn nodig om alkydhars te maken?

De naam alkyd is ontstaan uit delen van de woorden ‘ ’ en ‘-anhYDride’. Dit zijn chemische stoffen die nodig zijn om alkydhars te maken. Later in het proces voegen producenten er ook nog (plantaardige) olie aan toe. De afzonderlijke stoffen die worden gebruikt kunnen uiteindelijk in kleine hoeveelheden in alkydhars zitten. Een voorbeeld hiervan is ftaalzuuranhydride.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met alkydhars veilig. Sommige mensen zijn allergisch voor chemische stoffen die in alkydhars voor kunnen komen, zoals ftaalzuuranhydride. Zij kunnen last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Ze hebben een zogenoemde voor deze stof. Als je weet dat je allergisch bent voor zulke stoffen, kun je beter producten met alkydhars vermijden. Van ftaalzuuranhydride is bekend dat herhaaldelijk contact met deze stof kan leiden tot allergie. Er bestaan veel verven met andere bindmiddelen dan alkydhars. Lees de etiketten zorgvuldig. Bij onduidelijkheid kun je contact opnemen met de leverancier.

Meer informatie

Wat zegt de wet?

Als in verf meer dan 0,1% ftaalzuuranhydride zit, moeten producenten deze stof op het etiket vermelden. Daarbij moet ook op het etiket staan dat de stof een allergische reactie kan veroorzaken. Dit is verplicht vanuit de .

Andere bindmiddelen in verf

Er zijn ook andere bindmiddelen die in verf kunnen zitten. Bijvoorbeeld acryl-, polyurethaan-, vinyl- of epoxyhars. Acrylverf (ook wel acrylaatverf genoemd) is altijd op waterbasis. Je gebruikt voor alkyd- en acrylverf verschillende type kwasten of verfrollers. Op de verpakking staat voor welk type verf een kwast of roller geschikt is.