In het kort

Eucalyptol (ook wel cineool genoemd) is een die in veel producten zit. Eucalyptol is het hoofdbestanddeel van veel eucalyptusoliën (bijvoorbeeld Eucalyptus globulus leaf oil) die ook aan producten worden toegevoegd. Eucalyptol zit bijvoorbeeld in persoonlijke verzorgingsproducten, was- en reinigingsmiddelen, bestrijdingsmiddelen en in veel etherische oliën. Maar het kan ook als in voedingsmiddelen worden gebruikt, zoals in snoepjes. Bij zijn producten met eucalyptol of eucalyptusolie . Wel zijn sommige mensen allergisch voor deze stoffen.

Waarom zit deze stof in producten?

Eucalyptol wordt gebruikt om een product een bepaalde geur te geven of een ongewenste geur te verbergen. Eucalyptol heeft een verfrissende, munt-achtige geur. Het komt van nature voor in Eucalyptusbomen, maar ook in veel andere planten zoals bijvoorbeeld salie en tijm. Het kan ook door de mens worden gemaakt. Dan is het een . Eucalyptol zit in bepaalde etherische oliën, zoals uiteraard eucalyptusolie, maar ook in rozemarijnolie en tea-tree olie.

Eucalyptol (of Eucalyptus globulus leaf oil) zit soms in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals badolie of lippenbalsem. Het komt ook voor in was- en reinigingsmiddelen, bijvoorbeeld bleek. Eucalyptol zit ook in andere producten, zoals anti-muggenmiddel en anti-tekenmiddel, en er zijn ook bestrijdingsmiddelen met eucalyptol.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met eucalyptol veilig.

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde geurstoffen, zoals eucalyptol. Bij het gebruik van producten met eucalyptol kunnen zij last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Dit is een vorm van . Voor veel persoonlijke verzorgingsproducten en wasmiddelen zijn parfumvrije producten te koop. In deze producten zitten geen geurstoffen.

Meer informatie

Wat zegt de wet over eucalyptol?

Producten, zoals etherische olie met eucalyptol, moeten voldoen aan de Europese wetgeving. Deze wetgeving is vastgelegd in de richtlijn Algemene productveiligheid (2001/95/EG), die is opgenomen in de Warenwet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de naleving van de wet- en regelgeving door producenten en importeurs. Ook moeten de chemische stoffen in het product voldoen aan de REACH Verordening (1907/2006/EG). Dit is de Europese richtlijn voor het gebruik van chemische stoffen. Voor een aantal producten waar eucalyptol in kan zitten gelden aanvullende of andere eisen.

Eucalyptol als aroma in levensmiddelen

Een aantal geurstoffen mag als aroma aan voedsel worden toegevoegd. Welke aroma’s mogen worden toegevoegd, en onder welke omstandigheden, staat beschreven in de Europese Verordening ‘inzake aroma’s en bepaalde voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen voor gebruik in levensmiddelen’ (1334/2008/EG). Eucalyptol mag worden toegevoegd aan levensmiddelen. Maar op de ingrediëntenlijst staat dat dan meestal vermeld als ‘aroma’ of ‘natuurlijk aroma’.

Eucalyptol in persoonlijke verzorgingsproducten

Voor het gebruik van eucalyptol (of etherische olie met eucalyptol) als geurstof in persoonlijke verzorgingsproducten geldt de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Als eucalyptol in een persoonlijk verzorgingsproduct zit staat in plaats van eucalyptol vaak ‘Eucalyptus globulus leaf oil’ bij de ingrediënten. Maar een producent of importeur is niet verplicht om deze stof op het etiket te vermelden. Eucalyptol kan ook vallen onder de algemene term ‘ ’.

Eucalyptol in was- en reinigingsmiddelen

Voor het gebruik van eucalyptol in was- en reinigingsmiddelen geldt de Europese Detergentenverordening (648/2004/EG). Als er eucalyptol in zulke producten zit hoeft dat niet specifiek op het etiket te worden vermeld.