Toepassing

Natriumhydroxide is een chemische stof die gebruikt wordt in veel producten. Je vindt het bijvoorbeeld in persoonlijke verzorgingsproducten als handzeep, shampoo en zonnebrand, in het kinderverzorgingsproduct billendoekjes en in verfproducten als latexverf. In deze producten wordt natriumhydroxide gebruikt als (zuurtegraadregelaar). Het kan de zuurgraad van producten verhogen en stabiliseren. Zo kan bijvoorbeeld een huidverzorgingsproduct pH-neutraal gemaakt worden, wat aangenaam is voor de huid.

Natriumhydroxide wordt ook als pH-regulator gebruikt in was- en reinigingsmiddelen. In bleekmiddel zorgt natriumhydroxide ervoor dat het chloor (hypochloriet) bij gebruik en bij het bewaren in de verpakking niet wordt omgezet in gevaarlijk en irriterend chloorgas. In geconcentreerde vorm wordt natriumhydroxide gebruikt in producten die gootstenen kunnen ontstoppen. Natriumhydroxide zorgt ervoor dat vet- en andere afvalresten in de leidingen ‘verzepen’ en daardoor loskomen en weggespoeld kunnen worden.

Natriumhydroxide komt ook in voeding voor. Het wordt dan vermeld onder E-nummer 524. Het wordt toegevoegd om de zuurgraad in producten te reguleren.

Een andere toepassing van natriumhydroxide is als in batterijen. Als elektrolyt zorgt een natriumhydroxideoplossing dat de stroom niet door de batterij zelf loopt, maar buitenom, door een apparaat dat elektriciteit nodig heeft.

Actuele stand van zaken

Natriumhydroxide wordt gebruikt in persoonlijke verzorgingsproducten. Voor veel van deze producten zijn er regels die gaan over de hoeveelheid natriumhydroxide die erin gebruikt mag worden. Deze regels staan beschreven in de Cosmeticaverordening. In oplosmiddelen voor nagelriemen is het maximale gehalte dat toegelaten is 5%. Voor ontkrullingsmiddelen is dit 2% bij gebruik door consumenten en 4,5% voor professionele gebruikers. Als pH-regulator in ontharingsmiddelen moet de pH lager dan 12,7 zijn en voor andere gebruiken als pH-regulator in is dit lager dan 11.

Bij gebruik van natriumhydroxide in was- en reinigingsmiddelen moet vanaf een gehalte van 0,5% een zin op de verpakking van het product staan die voor de irriterende of bijtende werking waarschuwt. Dit is verplicht vanuit de . Deze verordening gaat over de indeling, etikettering en verpakking van chemische stoffen en mengsels.

Risicotoelichting

In producten waarin natriumhydroxide is toegevoegd als pH-regulator zijn er geen bij . Volg altijd de veiligheidsvoorschriften op de verpakking op om aanraking met huid en ogen en inslikken te voorkomen. Natriumhydroxide is namelijk, vooral in geconcentreerde vorm (zoals in gootsteenontstoppers), sterk bijtend en irriterend. Het kan voor verwondingen en zelfs blijvende schade zorgen.

Bij een lekkende batterij is de witte aanslag vaak natriumhydroxide. Deze stof is bijtend en kan de huid irriteren en tot schade leiden bij contact met de ogen.