In het kort

Kleurstoffen in persoonlijke verzorgingsproducten geven het product een kleur. Ze zijn op het etiket te herkennen aan de letters CI (Colour Index) gevolgd door een nummer. Bij zijn persoonlijke verzorgingsproducten met kleurstoffen . Wel kun je allergisch zijn voor bepaalde kleurstoffen.

Waarom zit deze stof in producten?

Op de verpakking van veel persoonlijke verzorgingsproducten zie je bij de ingrediënten CI gevolgd door een nummer. Dit zijn kleurstoffen die het product een kleur geven. CI staat voor Colour Index en elk nummer staat voor een eigen kleur. Zo is CI 42090 briljantblauw, CI 77491 ijzeroxide rood, CI 19140 geel, CI 17200 rood en is CI 47005 cholinegeel.

Het hangt af van het type product wat voor kleurstoffen er worden gebruikt. Oplosbare kleurstoffen worden gebruikt in vloeibare producten, zoals shampoo. Onoplosbare kleurstoffen ( ) worden bijvoorbeeld in make-up gebruikt, zodat de kleuren niet uitlopen als het vochtig wordt. 

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn persoonlijke verzorgingsproducten met kleurstoffen veilig. Voor sommige kleurstoffen kun je allergisch zijn. Als je weet dat je allergisch bent voor bepaalde CI kleurstoffen, kun je beter kiezen voor persoonlijke verzorgingsproducten zonder dat CI nummer. Wil je weten wat er in een product zit, kijk dan op de verpakking.  

Meer informatie

Wat zegt de wet over kleurstoffen in persoonlijke verzorgingsproducten?

In persoonlijke verzorgingsproducten mogen alleen kleurstoffen gebruikt worden die door een onafhankelijk wetenschappelijk comité veilig zijn bevonden. Deze kleurstoffen worden na goedkeuring opgenomen in een bijlage (Annex IV) van de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Voor bepaalde kleurstoffen geldt een maximale hoeveelheid die in producten mag zitten. Sommige kleurstoffen zijn alleen toegestaan in producten die je af- of uitspoelt, zogenaamde rinse-off producten.