In het kort

Bis(1,2,2,6,6-pentamethyl-4-piperidyl)sebacaat is een UV-filter, die bijvoorbeeld in verf, bepaalde lijmen of nagellak zit. Het beschermt de verflaag of aangebrachte nagellak tegen invloed van de zon. Bij zijn producten met deze stof . Vermijd wel het gebruik van producten met deze stof als je hiervoor een allergie hebt.

Waarom zit deze stof in producten?

Bis(1,2,2,6,6-pentamethyl-4-piperidyl)sebacaat is een UV-filter. De stof zit soms in verven, zoals buitenlak, binnenlak of beits, en beschermt de uiteindelijke verflaag tegen zonlicht. Zo blijft de verflaag langer mooi. De stof mag ook worden gebruikt in persoonlijke verzorgingsproducten. Het kan bijvoorbeeld in nagellak zitten. Dan wordt de stof bij de ingrediënten ‘pentamethyl piperidinyl sesquisebacate’ genoemd. Ook dan beschermt het bijvoorbeeld de aangebrachte nagellak tegen de invloed van de zon.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met bis(1,2,2,6,6-pentamethyl-4-piperidyl)sebacaat veilig. Van bis(1,2,2,6,6-pentamethyl-4-piperidyl)sebacaat is wel bekend dat herhaaldelijk contact met deze stof kan leiden tot allergie. Probeer zo min mogelijk contact met deze stof te hebben door maatregelen te nemen die op de verpakking van een product staan, zoals het dragen van handschoenen als je gaat schilderen.

Sommige mensen zijn allergisch voor bis(1,2,2,6,6-pentamethyl-4-piperidyl)sebacaat. Zij krijgen last van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Ze hebben een zogenoemde . Als je weet dat je allergisch bent voor deze stof, kun je beter producten met deze stof vermijden. Lees de etiketten zorgvuldig. Bij onduidelijkheid kun je contact opnemen met de leverancier. Je kunt dan vragen of in klusproduct bis(1,2,2,6,6-pentamethyl-4-piperidyl)sebacaat of in de nagellak pentamethyl piperidinyl sesquisebacate zit en of de leverancier producten verkoopt waar deze stof niet in zit.

Meer informatie

Hoe werkt bis(1,2,2,6,6-pentamethyl-4-piperidyl)sebacaat?

Veel andere UV-filters weerkaatsen het zonlicht of nemen het op, maar dat doet deze stof niet. De stof zorgt er juist voor dat de chemische stoffen in de verflaag niet veranderen. De verflaag blijft zo beter bestand zijn tegen de invloed van de zon en langer mooi.