In het kort

Bis(1,2,2,6,6-pentamethyl-4-piperidyl)sebacaat is een UV-filter, die bijvoorbeeld in verf of nagellak zit. Het beschermt de verflaag of aangebrachte nagellak tegen invloed van de zon. Bij zijn producten met bis(1,2,2,6,6-pentamethyl-4-piperidyl)sebacaat . Vermijd het gebruik van producten met deze stof als je hiervoor een allergie hebt.

Waarom zit deze stof in producten?

Bis(1,2,2,6,6-pentamethyl-4-piperidyl)sebacaat is een UV-filter. De stof zit soms in verf en beschermt de uiteindelijke verflaag tegen zonlicht. Veel andere UV-filters weerkaatsen het zonlicht of nemen het op, maar dat doet deze stof niet. De stof zorgt er juist voor dat de chemische stoffen in de verflaag niet veranderen. De verflaag blijft zo beter bestand zijn tegen de invloed van de zon en langer mooi. De stof mag ook worden gebruikt in persoonlijke verzorgingsproducten. Het kan bijvoorbeeld in nagellak zitten. Dan wordt de stof pentamethyl piperidinyl sesquisebacate genoemd. Ook dan beschermt het bijvoorbeeld de aangebrachte nagellak tegen de invloed van de zon.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met bis(1,2,2,6,6-pentamethyl-4-piperidyl)sebacaat veilig. Probeer zo min mogelijk contact met deze stof te hebben door de maatregelen te nemen die op de verpakking van een product staan, zoals het dragen van handschoenen als je gaat schilderen.

Sommige mensen zijn allergisch voor bis(1,2,2,6,6-pentamethyl-4-piperidyl)sebacaat. Zij krijgen last van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Ze hebben een zogenoemde . Als je weet dat je allergisch bent voor deze stof, kun je beter producten met deze stof vermijden. Lees de etiketten zorgvuldig. Bij onduidelijkheid kun je contact opnemen met de leverancier. Je kunt dan vragen of in het product bis(1,2,2,6,6-pentamethyl-4-piperidyl)sebacaat zit en of de leverancier producten in het assortiment heeft die deze stof niet bevatten.

Meer informatie

Wat zegt de wet over bis(1,2,2,6,6-pentamethyl-4-piperidyl)sebacaat?

Als er in verf meer dan 0,1% bis(1,2,2,6,6-pentamethyl-4-piperidyl)sebacaat zit, moeten producenten deze stof op het etiket vermelden. Daarbij moet ook op het etiket staan dat de verf een allergische reactie kan veroorzaken. Dit is verplicht vanuit de CLP-verordering. Deze verordening gaat over de indeling, etikettering en verpakking van chemische stoffen en mengsels.