Relevant voor

Toepassing

Bis(1,2,2,6,6-pentamethyl-4-piperidyl)sebacaat is een UV-filter die soms in verf zit. Het beschermt de uiteindelijke verflaag tegen zonlicht. De stof reflecteert of absorbeert niet het zonlicht zoals veel andere UV-filters. De stof  zorgt er juist voor dat de  chemische stoffen in de verflaag niet veranderen, zodat die beter bestand zijn tegen de invloed van de zon. Zo blijf de verflaag langer mooi. De stof mag ook worden gebruikt  in persoonlijke verzorgingsproducten. Het kan bijvoorbeeld in nagellak zitten. Dan wordt de stof pentamethyl piperidinyl sesquisebacate genoemd. Ook dan beschermt het de laklaag tegen de invloed van de zon.

Actuele stand van zaken

Als verf meer dan 0,1% bis(1,2,2,6,6-pentamethyl-4-piperidyl)sebacaat bevat, moet deze stof op het etiket vermeld staan. Daarbij moet ook op het etiket staan dat de verf een allergische reactie kan veroorzaken. Dit is verplicht vanuit de CLP-verordering. Deze verordening gaat over de indeling, etikettering en verpakking van chemische stoffen en mengsels.

Risicotoelichting

Bij zijn producten met bis(1,2,2,6,6-pentamethyl-4-piperidyl)sebacaat te gebruiken. Probeer zo min mogelijk contact met deze stof te hebben, door de maatregelen te nemen die op de verpakking van een product staan, zoals het dragen van handschoenen als je gaat schilderen.

Sommige mensen zijn allergisch voor bis(1,2,2,6,6-pentamethyl-4-piperidyl)sebacaat. Zij krijgen last van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Ze hebben een zogenoemde . Als je weet dat je allergisch bent voor deze stof kun je beter producten met deze stof vermijden. Lees de etiketten zorgvuldig. Bij onduidelijkheid kun je contact opnemen met de leverancier. Je kunt dan vragen of het product bis(1,2,2,6,6-pentamethyl-4-piperidyl)sebacaat bevat en of de leverancier producten in het assortiment heeft die deze stof niet bevatten.