In het kort

Bijenwas zit als  , of  in persoonlijke verzorgingsproducten. Bijenwas wordt ook gebruikt in kaarsen, krijtjes en boenwas voor meubels. Bij  zijn producten met bijenwas . In bijenwas kunnen soms kleine hoeveelheden propolis (bijenlijm) zitten. Sommige mensen zijn hier allergisch voor.

Waarom zit deze stof in producten?

Bijenwas is een mengsel van stoffen die bijen produceren om honingraten te maken. Het bestaat vooral uit vette stoffen. Door een honingraat te smelten en schoon te maken krijg je bijenwas. Dit heet cera flava of gele was. Als je de gele was bleekt, wordt het cera alba of witte was.

Bijenwas wordt voor veel doelen gebruikt, onder andere om kaarsen en krijtjes van te maken. Ook zit het in boenwas of poetsmiddel voor onbewerkte houten voorwerpen en vloeren. In lippenbalsem, zonnebrandcrème en kinderschmink vormt bijenwas een beschermende laag op de huid. Het maakt de huid zachter en voorkomt uitdroging. Daarnaast wordt het in persoonlijke verzorgingsproducten als stabilisator of verdikkingsmiddel gebruikt. Soms zit bijenwas ook in waterproof mascara, omdat het water afstoot. Verder wordt bijenwas heel soms gebruikt om papieren rietjes sterker te maken.

Verder geeft bijenwas voedingsmiddelen een glanzend laagje, zoals drop, kauwgom en voedingssupplementen. Op het etiket staat dan het E-nummer E901.  

Is deze stof veilig?

Producten met bijenwas zijn veilig bij normaal gebruik. In bijenwas kan soms propolis (bijenlijm) zitten. Sommige mensen zijn hier allergisch voor. Als je weet dat je allergisch bent voor propolis, kun je producten met bijenwas beter vermijden.

Meer informatie

Wat zegt de wet over bijenwas?

De wet (Cosmeticaverordening 1223/2009/EG) stelt geen maximum aan de hoeveelheid bijenwas die in persoonlijke verzorgingsproducten met zitten. Bijenwas is eetbaar en is goedgekeurd voor gebruik in voedsel onder het E-nummer E901. Verder mag bijenwas ook zitten in producten die in aanraking komen met voedsel.