In het kort

Benzoylperoxide zit als in producten voor het zetten van acrylnagels. Het zorgt ervoor dat de uitharding van de acrylnagels op gang komt. Je kunt allergisch zijn of worden voor benzoylperoxide. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat nagelproducten met benzoylperoxide niet op je huid komen. Alleen professionals mogen werken met nagelproducten waar benzoylperoxide in zit. Benzoylperoxide mag niet in andere persoonlijke verzorgingsproducten zitten, maar wel in geneesmiddelen en medische hulpmiddelen.

Waarom zit deze stof in producten?

Benzoylperoxide zit in acrylpoeder dat gebruikt wordt voor het zetten van acrylnagels. Het werkt als initiator en zorgt er daarmee voor dat de uitharding van de acrylnagels op gang komt.

Benzoylperoxide kan ook in tandcement of tandartsvullingen zitten als initiator om vullingen uit te harden.

Benzoylperoxide zit ook in geneesmiddelen tegen jeugdpuistjes. Benzoylperoxide weekt het bovenste huidlaagje los en doodt de acne- . Het zit in crèmes en gels die meestal vrij verkrijgbaar zijn (dat wil zeggen zonder recept van een arts).

Is deze stof veilig?

Je kunt allergisch zijn of worden voor benzoylperoxide. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat nagelproducten met benzoylperoxide niet op je huid komen. Alleen professionals mogen werken met nagelproducten waar benzoylperoxide in zit.

Ook kan benzoylperoxide een blekende werking hebben op je kleding, beddengoed, haren en wenkbrauwen.

Wanneer je een geneesmiddel gebruikt met benzoylperoxide, lees dan goed de bijsluiter. Neem contact op met je arts of apotheker als je veel last krijgt van de bijwerkingen, zoals huidirritatie.

Meer informatie

Wat zegt de wet over benzoylperoxide?

In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EC) is vastgelegd dat er in producten voor het zetten van gelnagels of acrylnagels na het mengen maximaal 0.7% benzoylperoxide mag zitten. Alleen professionele nagelstylisten mogen werken met nagelproducten waar benzoylperoxide in zit. Als een nagelproduct benzoylperoxide bevat, moeten de volgende waarschuwingen op het etiket staan:

  • Alleen voor professioneel gebruik

  • Huidcontact voorkomen

  • Gebruiksaanwijzing zorgvuldig lezen

In de Cosmeticaverordening is vastgelegd dat benzoylperoxide alleen in kunstnagels en niet in andere persoonlijke verzorgingsproducten mag zitten. Crèmes en gels tegen jeugdpuistjes met benzoylperoxide zijn geneesmiddelen en vallen onder de geneesmiddelenwetgeving. Tandartsvullingen en tandcement zijn medische hulpmiddelen en vallen niet onder de Cosmeticaverordening.