In het kort

Benzoylperoxide zit als in producten voor het zetten van acrylnagels, het zet de uitharding van de acrylnagels in gang. Je kunt allergisch zijn of worden voor benzoylperoxide. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat nagelproducten met benzoylperoxide niet op je huid komen. Alleen professionals mogen werken met nagelproducten waar benzoylperoxide in zit. Benzoylperoxide mag niet in andere persoonlijke verzorgingsproducten zitten, maar wel in geneesmiddelen en medische hulpmiddelen.

Waarom zit deze stof in producten?

Benzoylperoxide zit in acrylpoeder dat gebruikt wordt voor het zetten van acrylnagels. Het werkt als initiator: het zet de uitharding van de acrylnagels in gang. Benzoylperoxide kan ook in tandcement of tandartsvullingen zitten als initiator.

Benzoylperoxide zit ook in geneesmiddelen tegen jeugdpuistjes. Dit zijn crèmes en gels die meestal vrij (dat wil zeggen zonder recept van een arts) verkrijgbaar zijn. Een geïrriteerde huid of overgevoeligheid zijn bekende bijwerkingen van het gebruik van deze crèmes en gels. Als je een geneesmiddel met benzoylperoxide gebruikt, lees dan altijd de gebruiksaanwijzing.

Is deze stof veilig?

Je kunt allergisch zijn of worden voor benzoylperoxide. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat nagelproducten met benzoylperoxide niet op je huid komen. Alleen professionals mogen werken met nagelproducten waar benzoylperoxide in zit.

Meer informatie

Wat zegt de wet over benzoylperoxide?

In de cosmeticaverordening is vastgelegd dat acrylpoeder maximaal 2% benzoylperoxide mag bevatten en na mengen met acrylvloeistof mag het mengsel maximaal 0.7% benzoylperoxide bevatten. Alleen professionele nagelstylisten mogen werken met nagelproducten waar benzoylperoxide in zit. Als een nagelproduct benzoylperoxide bevat, moeten de volgende waarschuwingen op het etiket staan:

  • Alleen voor professioneel gebruik

  • Huidcontact voorkomen

  • Gebruiksaanwijzing zorgvuldig lezen

In de cosmeticaverordening is vastgelegd dat benzoylperoxide niet in andere persoonlijke verzorgingsproducten mag zitten. Crèmes en gels tegen jeugdpuistjes met benzoylperoxide erin zijn geneesmiddelen en vallen onder de geneesmiddelenwetgeving. Tandartsvullingen en tandcement zijn medische hulpmiddelen en vallen niet onder de cosmeticawetgeving.