In het kort

Bij het maken van producten van latex of rubber, zoals regenlaarzen, ballonnen en condooms, voegen producenten kleurstoffen toe om het product een kleur te geven. Kleurstoffen komen niet makkelijk vrij uit producten. Bij zijn producten van rubber/latex met kleurstoffen .

Waarom zit deze stof in producten?

Er bestaan verschillende soorten kleurstoffen:

  • Oplosbare kleurstoffen komen niet makkelijk vrij uit rubber/latex. Een voorbeeld van deze kleurstoffen zijn azo-kleurstoffen. Producten met oplosbare kleurstoffen zijn veilig te gebruiken.

  • Onoplosbare kleurstoffen worden genoemd. Dit zijn vaak poeders waarbij een ervoor zorgt dat de kleur aan het product bindt. Ze zijn onder te verdelen in organische en anorganische pigmenten:

    • Organische pigmenten geven rubber/latex een gelijkmatige, heldere kleur. Een veelgebruikt pigment in rubber/latex is zwarte kool. Het geeft rubber/latex een zwarte kleur en verstevigt het materiaal. Zwarte kool wordt bijvoorbeeld gebruikt in de productie van autobanden.

    • Anorganische pigmenten zijn meestal metaalverbindingen. Deze dekken goed en zijn goed bestand tegen invloeden van buitenaf, zoals warmte. Een voorbeeld van een anorganisch pigment in rubber/latex is titaniumdioxide. Het geeft het product een witte kleur. Pigmenten kunnen rubber/latex ook een bepaalde uitstraling geven. Voorbeelden hiervan zijn fluorescerende of metallic effecten.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten gemaakt van rubber/latex met kleurstoffen veilig. Bij normaal gebruik word je niet blootgesteld aan deze kleurstoffen, omdat de kleurstoffen niet makkelijk uit het product vrijkomen.

Meer informatie

Wat zegt de wet over kleurstoffen in rubber/latex?

In de REACH Verordening (1907/2006/EG) is opgenomen dat polycyclische koolwaterstoffen (PAKs) onder andere niet in consumentenproducten gemaakt van rubber/latex mogen zitten die mogelijk in contact komen met de huid. PAKs zijn verontreinigende stoffen, die in zwarte kleurstof (zwarte kool) kunnen voorkomen. Ook staat in de REACH Verordening welke azo-kleurstoffen in consumentenproducten mogen zitten.

De invloed van licht op producten van rubber/latex

Veel kleurstoffen ondergaan door de invloed van zonlicht een chemische reactie. Hierdoor kan het zijn dat de kleur na verloop van tijd verandert. Meestal betekent dit dat de kleur lichter en het rubber/latex iets doffer wordt.