Toepassing

Op verpakkingen van onder andere persoonlijke verzorgingsproducten en was- en reinigingsmiddelen staat soms vermeld als ingrediënt. Er bestaan verschillende alcoholen. Je kunt ze herkennen aan hun naam, die eindigt op ‘-ol’. Misschien denk je bij alcohol al snel aan de alcohol die je kunt drinken. De chemische naam daarvan is ethanol.

De meest gebruikte alcoholen in was- en reinigingsmiddelen zijn ethanol en isopropanol. Op het etiket vind je ze terug onder de naam alcohol. Alcohol wordt gebruikt in was- en reinigingsmiddelen als , ontsmettingsmiddel ( ) of schoonmaakmiddel (ontvetten).

Op de verpakking van persoonlijke verzorgingsproducten als deodorant en zonnebrand staat soms ‘alcohol denat.’ als ingrediënt vermeld. Dit is ethanol die ongeschikt is gemaakt voor consumptie met bijvoorbeeld denatoniumbenzoaat of methanol. Ook zie je vaak andere alcoholen staan, bijvoorbeeld 2-fenoxyethanol of benzyl alcohol. Deze alcoholen worden in lage concentraties in producten gebruikt en hebben in producten verschillende functies zoals , oplosmiddel en/of . Stearylalcohol, cetylalcohol, cetearylalcohol en octyldodecanol worden toegepast als hydraterende en verzorgende stoffen. Ze zorgen er voor dat vocht in de huid wordt behouden en de huid zacht aanvoelt. 

Actuele stand van zaken

In Europa is het gebruik van verschillende alcoholen in persoonlijke verzorgingsproducten geregeld via de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Zo is vastgelegd hoeveel 2-fenoxyethanol en benzyl alcohol in producten mogen zitten, zodat het gebruikt kan worden.

Blootstelling aan alcoholen via was- en reinigingsmiddelen kunnen bij veelvuldig gebruik het vettige beschermlaagje op je huid aantasten waardoor je last kunt krijgen van een droge, gevoelige huid. Deze alcoholen zijn zelf niet irriterend voor de huid. Als het beschermlaagje is aangetast, kan de huid wel meer doorlatend worden voor andere irriterende stoffen. Het is goed om na het gebruik van producten die alcohol bevatten, je handen af te spoelen en goed af te drogen. Indien nodig kun je na gebruik ook je handen insmeren met een handcrème.

Risicotoelichting

Producten met alcohol erin zijn veilig als je ze gebruikt volgens de adviezen op de verpakking.