In het kort.
Er bestaan verschillende alcoholen, zoals ethanol, isopropanol, benzyl , cetearyl alcohol en propaan-2-ol. Er zit een alcohol in was- en reinigingsmiddelen als oplosmiddel en ontvetter. In persoonlijke verzorgingsproducten wordt een alcohol gebruikt als oplosmiddel en om te ontsmetten. In viltstiften en schoenenspray zit een alcohol als oplosmiddel. Bij zijn producten met alcohol . Als je vaak was- en reinigingsmiddelen en handgel met alcohol gebruikt, kun je last krijgen van een droge huid.
Waarom zit deze stof in producten?.
Op verpakkingen van onder andere persoonlijke verzorgingsproducten, was- en reinigingsmiddelen en schoenenspray staat soms alcohol vermeld als ingrediënt. Er bestaan verschillende alcoholen. Je kunt ze herkennen aan hun naam, die eindigt op ‘-ol’. Misschien denk je bij alcohol al snel aan de alcohol die je kunt drinken. De chemische naam daarvan is ethanol.
Alcoholen in was- en reinigingsmiddelen
De meest gebruikte alcoholen in was- en reinigingsmiddelen, zoals afwasmiddel, zijn ethanol en isopropanol (ook wel isopropylalcohol of propaan-2-ol genoemd). Op het etiket vind je ze terug onder de naam alcohol. Alcohol zit in was- en reinigingsmiddelen als oplosmiddel en ontvetter. In desinfecterende (schoonmaak)middelen kan alcohol gebruikt worden om te ontsmetten.
Alcoholen in persoonlijke verzorgingsproducten
In persoonlijke verzorgingsproducten wordt alcohol gebruikt als stof om bacteriën te doden, zoals in handgel en in deodorant. In andere producten, zoals zonnebrandproducten, wordt alcohol gebruikt om stoffen op te lossen. Je kunt het product dan makkelijker op je huid smeren. Het gaat hier om zowel ethanol als isopropanol. Soms lees je ook ‘alcohol denat.’ als ingrediënt op de verpakking. Dit is ethanol met de toegevoegde stoffen denatoniumbenzoaat of methanol. Door deze toevoeging is de ethanol niet meer geschikt om te drinken.
Ook zie je vaak andere alcoholen op de verpakking staan, bijvoorbeeld 2-fenoxyethanol of benzyl alcohol. Deze alcoholen zitten in lage hoeveelheden in producten en hebben in producten verschillende functies zoals (2-fenoxyethanol), oplosmiddel en/of (benzyl alcohol). Stearylalcohol, cetylalcohol, cetearylalcohol en octyldodecanol zijn hydraterende en verzorgende stoffen in persoonlijke verzorgingsproducten. Ze zorgen er voor dat de huid vocht behoudt en de huid zacht aanvoelt.
Alcohol in andere producten
In schoenenspray en viltstiften zit vaak de alcohol propaan-2-ol als oplosmiddel.
Methanol als vervuiling
Bepaalde soorten alcoholen, zoals methanol, kunnen ook als vervuiling in producten zitten. De methanol vervuiling kan ontstaan tijdens het productieproces van een product. Methanol kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Producenten proberen om de hoeveelheid methanol vervuiling in een product laag te houden. In Europa is er afgesproken hoeveel methanol er maximaal in ruitenwisservloeistof mag zitten. Ook in schoonmaakazijn kan een kleine hoeveelheid methanol zitten.
Is deze stof veilig?.
Bij normaal gebruik zijn producten met alcohol veilig, ook de producten met methanol vervuiling.
Als je alcoholen via was- en reinigingsmiddelen en handgel vaak op je huid krijgt, kunnen ze het vettige beschermlaagje op je huid aantasten. Je kunt dan last krijgen van een droge en gevoelige huid. Deze alcoholen irriteren je huid zelf niet. Wel kan de huid meer andere irriterende stoffen doorlaten. Spoel je handen af na het gebruik van producten met alcohol en droog ze goed af. Je kunt je handen ook nog insmeren met een handcrème.
Meer informatie.
Wat zegt de wet over alcoholen?
In de Europese Unie is het gebruik van verschillende alcoholen in persoonlijke verzorgingsproducten geregeld via de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Zo staat er in deze verordening hoeveel 2-fenoxyethanol en benzyl alcohol in producten mogen zitten, zodat je het veilig kunt gebruiken.
Ethanol en isopropanol zijn goedgekeurd als biocide in desinfectiemiddelen om ziektekiemen, zoals bacteriën, schimmels en virussen, op je huid en oppervlakken in je woning te doden. Aan het gebruik van in consumentenproducten zijn strenge regels verbonden. Biociden moeten zijn toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden ( ). Er worden bij de toelating ook eisen gesteld aan de veiligheid voor de gebruiker en het milieu. Deze eisen zijn vastgelegd in de Europese Biocidenverordening (528/2012/EU).