Toepassing

2-Fenoxyethanol is een vloeistof die werkt. Het zit in verzorgingsproducten zoals billendoekjes en shampoo, reinigings- en ontsmettingsmiddelen. De chemische stof wordt als toegevoegd aan vaccins, en huidproducten zoals huidcrèmes, zonnebrandcrèmes en mascara. De stof zorgt ervoor dat de producten niet vroegtijdig bederven. In haarkleurmiddelen wordt 2-fenoxyethanol gebruikt als . Het zorgt ervoor dat het haarkleurproduct vloeibaar blijft. Om diezelfde reden gebruikt bijvoorbeeld de verfindustrie het ingrediënt ook in allerlei verven en beitsen. Soms wordt 2-fenoxyethanol ook gebruikt om geurstoffen vast te houden, zodat deze niet vervliegen.

Actuele stand van zaken

De afgelopen jaren is er discussie geweest over de veiligheid van het gebruik van 2-fenoxyethanol in persoonlijke verzorgingsproducten. Een onafhankelijke wetenschappelijke commissie van de EU heeft in maart 2016 bepaald dat het gebruik van maximaal 1% van de chemische stof in persoonlijke verzorgingsproducten is voor baby’s en volwassenen. In de meeste producten zit veel minder dan 1% 2-fenoxyethanol. Op het etiket van een product kun je zien hoeveel 2-fenoxyethanol erin zit. Staat alleen de naam genoemd en niet het percentage? Dan zit er minder dan 1% in.

Risicotoelichting

Bij zijn producten met 2-fenoxyethanol erin veilig voor zowel baby’s, als kinderen en volwassenen.

Omdat de chemische stof 2-fenoxyethanol in meerdere verzorgingsproducten kan zitten, kun je als consument vaker op een dag in aanraking komen met de stof. Onderzocht is of deze opstapeling gevolgen heeft voor je gezondheid. Dat is niet het geval. De totale hoeveelheid 2-fenoxyethanol waarmee je op deze manier in contact komt, ligt onder de limiet die daarvoor gesteld is. Er is dus geen .