Toepassing

Glycerol komt van nature voor in dierlijke en plantaardige vetten. Het zit ook in je lichaam. Glycerol is in sommige producten, zoals speelzand en billendoekjes, een om je huid te beschermen tegen uitdrogen. Het wordt ook gebruikt als om producten steviger te maken. Dit wordt gebruikt in bijvoorbeeld zonnebrand, shampoo en deodorant. Het zit niet alleen in persoonlijke verzorgingsproducten, maar wordt ook gebruikt in voedingsproducten. Dan staat het bekend als E422.

Actuele stand van zaken

Onderzoek toont aan dat glycerol is en geen huidreacties veroorzaakt.

Volgens de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) en de Warenwet mag een product zoveel glycerol bevatten als nodig is. Er zit geen maximum aan omdat de chemische stof niet gevaarlijk is. Op het etiket van een product kun je zien hoeveel er in zit. Soms staat het percentage niet vermeld.

 Glycerol gemaakt van dierlijke vetten moet voldoen aan de Europese wetgeving. Er is een speciale verordening - de verordening dierlijke bijproducten - die regelt dat dit soort producten veilig en gezond zijn voor consumenten.

Risico toelichting

Verzorgingsproducten met glycerol erin zijn veilig te gebruiken voor zowel baby’s, als kinderen en volwassenen.