In het kort

Glycerol is een vochtinbrengende en een vochtvasthoudende stof. Zo helpt het je huid te beschermen tegen uitdrogen. Ook kan het in producten gebruikt worden als . Producten met glycerol zijn te gebruiken.

Waarom zit deze stof in producten?

Glycerol komt van nature voor in dierlijke en plantaardige vetten. Het zit ook in je lichaam. In persoonlijke verzorgingsproducten zit glycerol als om je huid te beschermen tegen uitdrogen. Het wordt ook gebruikt als verdikkingsmiddel om producten steviger te maken, zodat bijvoorbeeld je shampoo niet al te vloeibaar is.

In speelgoed zorgt het er voor dat bijvoorbeeld speelzand lekker zacht is en de kleuren in viltstiften en vingerverf goed uitgesmeerd worden. Glycerol wordt ook gebruikt in voedingsmiddelen. Dan heet het E422.

Is deze stof veilig?

Verzorgingsproducten met glycerol zijn veilig voor zowel baby’s, kinderen als volwassenen. Onderzoek laat zien dat glycerol geen huidreacties veroorzaakt.

Meer informatie

Wat zegt de wet over glycerol?

Volgens de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) en de Warenwet mag een product zoveel glycerol bevatten als nodig is. Er zit geen maximum aan, omdat de chemische stof glycerol niet gevaarlijk is. Op het etiket van een product kun je meestal zien hoeveel er in zit, maar soms staat het percentage er niet op.

Glycerol van dierlijke vetten moet voldoen aan de Europese wetgeving. Er is een speciale verordening - de verordening dierlijke bijproducten - die regelt dat dit soort producten veilig en gezond zijn voor consumenten.