Toepassing

Natriumbenzoaat is een dat gebruikt wordt in voedingsmiddelen, in persoonlijke verzorgingsproducten en in was- en schoonmaakmiddelen. Je vindt natriumbenzoaat bijvoorbeeld in mondwater, deodorant, shampoo, crèmes, aftershave, billendoekjes, medicijnen, en wasmiddelen. De chemische stof voorkomt dat een product vroegtijdig bederft. In voeding staat de chemische stof bekend als E211.

Actuele stand van zaken

In de Europese Cosmeticaverordening is vastgelegd hoeveel natriumbenzoaat een product mag bevatten.

  • Producten die niet worden afgespoeld, uitgespoeld of weggespoeld mogen 0,5% natriumbenzoaat (als zuur) bevatten. Denk aan deodorant, aftershave lotions, lippenbalsem, dagcrème. Dit zijn producten die op je huid blijven zitten en langzaam intrekken.
  • Producten die wel worden afgespoeld, uitgespoeld of weggespoeld mogen 2,5% natriumbenzoaat (als zuur) bevatten. Denk aan billendoekjes, shampoo en douchegel. Er is een uitzondering voor mondproducten zoals mondwater en tandpasta. Deze producten mogen 1,7% natriumbenzoaat (als zuur) bevatten. Omdat je deze producten allemaal weer uitspuugt, is een hoger percentage toegestaan. Je lichaam heeft simpelweg niet de tijd om de chemische stoffen op te nemen. 

Risicotoelichting

Verzorgingsproducten met natriumbenzoaat erin zijn te gebruiken voor zowel baby’s, als kinderen en volwassenen.