In het kort

PP (polypropeen of polypropyleen) wordt gebruikt in veel verschillende producten, zoals plastic meubels, babyflesjes, broodtrommels en drinkbekers, speelgoed, auto-onderdelen en jerrycans. Ook in mondkapjes, luiers, tampons en touwen wordt PP gebruikt. Producten gemaakt van PP zijn te gebruiken.

Waarom zit deze stof in producten?

PP (polypropeen of polypropyleen) kom je bijna overal tegen. Het kan namelijk op veel verschillende manieren gebruikt worden in producten en het is een goedkoop materiaal.

PP is goed bestand tegen chemische oplosmiddelen, zuren en logen (tegenhangers van zuren) en wordt daarom vaak gebruikt voor babyflesjes, broodtrommels en drinkbekers. PP is ook goed bestand tegen bacteriën en schimmels en kan met stoom worden gemaakt. PP is daarom geschikt voor gebruik in wegwerpspuiten en andere medische apparatuur. Daarnaast wordt PP gebruikt in touw. Het voordeel is dat touw gemaakt van PP blijft drijven op water. Ook wordt PP gebruikt in wegwerpluiers, maandverband en tampons. Dit voorkomt het lekken van vloeistoffen. Verder zit PP als synthetische textielvezel in wegwerpmondkapjes. Hoe dicht de vezels op elkaar zitten en het aantal lagen PP bepalen in welke mate de mondkapjes beschermen tegen bijvoorbeeld stofdeeltjes en virussen. PP zit ook in vezels en onderlagen van tapijt. Hierdoor slijt het tapijt minder snel.

PP kan eenvoudig gerecycled worden.

Is deze stof veilig?

Producten met PP erin zijn bij veilig voor baby’s, kinderen en volwassenen. 

Meer informatie

Toevoegingen aan PP

Welke chemische stoffen ( ) aan PP worden toegevoegd is afhankelijk van het product en de producent. Additieven geven PP de eigenschappen die nodig zijn in een bepaald product. Voorbeelden van additieven zijn:

  • Kleurstoffen: Kleurstoffen geven PP een kleur, bijvoorbeeld bij gebruik in broodtrommels en drinkbekers en in plastic bouwblokken.
  • (UV-)stabilisatoren: (UV-)stabilisatoren voorkomen verkleuring van PP door de zon en zorgen ervoor dat het zijn sterkte niet verliest.
  • Vlamvertragers: Vlamvertragers worden bijvoorbeeld in het omhulsel van elektrische apparaten gebruikt. Ze vertragen de verspreiding van brand.

Deze additieven zorgen voor de eigenschappen die het product nodig heeft. Ze komen bijna niet vrij uit het materiaal, zo lang je het volgens de gebruiksaanwijzing gebruikt.