Toepassing

PP (polypropeen of polypropyleen) is een hard maar wel flexibel plastic dat een zeer brede toepassing kent. PP is goed bestand tegen chemische oplosmiddelen, zuren en logen (tegenhangers van zuren) en wordt daarom vaak gebruikt voor babyflesjes, broodtrommels en drinkbekers.

PP is resistent tegen bacteriën en schimmels en kan met stoom worden gesteriliseerd. PP is daarom geschikt voor gebruik in wegwerpspuiten en andere medische apparatuur. Verder wordt PP gebruikt in touw. Het voordeel is dat het touw gemaakt van PP blijft drijven op het water. Ook wordt PP gebruikt in wegwerpluiers, zodat de luier geen vloeistoffen doorlaat.

PP kan eenvoudig gerecycled worden.

Actuele stand van zaken

Afhankelijk van het product en de producent worden er chemische stoffen aan PP toegevoegd. Deze stoffen noemen we additieven. Door deze additieven krijgt PP de eigenschappen waardoor deze geschikt is voor zijn toepassing. Voorbeelden van additieven zijn:

• Kleurstoffen: PP is van nature wit. Kleurstoffen geven PP een kleur, bijvoorbeeld bij gebruik in broodtrommels en drinkbekers en in plastic bouwblokken.

• (UV-)stabilisatoren: (UV-)stabilisatoren voorkomen verkleuring van PP door de zon en zorgen ervoor dat het zijn sterkte niet verliest.

• Vlamvertragers: Vlamvertragers worden bijvoorbeeld in de behuizing van elektrische apparaten gebruikt. Ze zorgen er voor dat verspreiding van brand vertraagd wordt.

Risicotoelichting

Producten met PP erin zijn bij voor baby’s, kinderen en volwassenen. Als je wilt weten of PP voorkomt in een specifiek product dan kun je dat navragen bij de leverancier van het product.