Toepassing

PLA is een biologisch afbreekbaar plastic dat bijvoorbeeld als verpakkingsmateriaal voor voedingsmiddelen wordt gebruikt. Ook kan het als ‘inkt’ (het filament) voor 3D-printers gebruikt worden. PLA wordt gemaakt uit melkzuur, dat wordt verkregen uit landbouwgewassen zoals maïs en suikerriet.

Actuele stand van zaken

Afhankelijk van het product en de producent worden er nog extra chemische stoffen aan PLA toegevoegd ( ). Hierdoor krijgt PLA de eigenschappen waardoor deze geschikt is voor zijn toepassing.

Kleurstoffen: Omdat PLA kleurloos is worden er vaak kleurstoffen aan toegevoegd.

(UV-)stabilisatoren: Stabilisatoren voorkomen verkleuring van PLA door de zon en zorgen ervoor dat het zijn sterkte niet verliest.

Vlamvertragers: Vlamvertragers worden bijvoorbeeld in de behuizing van elektrische apparaten gebruikt. Ze zorgen ervoor dat verspreiding van brand vertraagd wordt.

 Bij het verwarmen van PLA, in het geval van 3D-printen, kunnen onder andere methyl-methacrylaat en aldehydes vrijkomen. Je kunt dit eventueel merken door irritatie aan je luchtwegen en ogen. Ventileer de ruimte waarin je print dan ook altijd goed.

Risicotoelichting

Producten met PLA erin zijn bij om te gebruiken voor baby’s, kinderen en volwassenen. Als je wilt weten of PLA voorkomt in een specifiek product dan kun je dat navragen bij de leverancier van het product.