In het kort

PLA is een plastic. Het wordt gemaakt uit melkzuur. Producten met PLA zijn bij .

Waarom zit deze stof in producten?

PLA wordt gemaakt uit melkzuur. Melkzuur is afkomstig uit landbouwgewassen, zoals maïs en suikerriet. PLA is een thermoplast. Dat betekent dat het door hitte te vervormen is.

Verpakkingsmateriaal voor voedingsmiddelen is soms gemaakt van PLA. Ook kan het als ‘inkt’ (het filament) voor 3D-printers gebruikt worden. Verder is plastic servies met bamboe is soms gemaakt van PLA, met vermalen bamboe als vulstof. Plastic servies met bamboe mag niet meer verkocht worden en gebruik wordt afgeraden. Meer hierover lees je op de pagina over bamboe servies.

Is deze stof veilig?

Producten met PLA zijn bij normaal gebruik veilig voor baby’s, kinderen en volwassenen.

Bij het verwarmen van PLA, in het geval van 3D-printen, kunnen onder andere nanodeeltjes en vluchtige organische stoffen vrijkomen. Je kunt dit merken door irritatie aan je luchtwegen en ogen. Ventileer de ruimte waarin je print dan ook altijd goed.

Meer informatie

Toevoegingen aan PLA

Welke chemische stoffen ( ) aan PLA worden toegevoegd is afhankelijk van het product en de producent. Additieven geven PLA de eigenschappen die nodig zijn in een bepaald product. Voorbeelden van additieven zijn:

  • KleurstoffenOmdat PLA kleurloos is, voegen producenten vaak kleurstoffen toe.

  • (UV-)stabilisatoren: (UV)-stabilisatoren voorkomen verkleuring van PLA door de zon en zorgen ervoor dat het zijn sterkte niet verliest.

  • VlamvertragersVlamvertragers worden bijvoorbeeld in het omhulsel van elektrische apparaten gebruikt. Ze vertragen de verspreiding van brand.

  • ( ): Biociden kunnen aantasting van PLA door (schadelijke) organismen, bijvoorbeeld schimmels en bacteriën, voorkomen.