In het kort

Natriumchloride is hetzelfde als gewoon keukenzout. Het komt van nature voor in zeewater en is belangrijk voor de vochtbalans en veel andere processen in ons lichaam.

Waarom zit deze stof in producten?

Natriumchloride wordt vaak als gebruikt in persoonlijke verzorgingsproducten . Het maakt de vloeistof wat dikker, zodat het niet meteen van je hand afglijdt. Je vindt het bijvoorbeeld in douchegel, handzeep, shampoo, gezichtscrème en zonnebrandcrème. Soms wordt natriumchloride ook in deodorant gebruikt, om het zweten te remmen. In lenzenvloeistof zit ook natriumchloride. Opgelost in water is het vergelijkbaar met traanvocht en voelt daardoor prettig aan voor je ogen.

Ook in was- en reinigingsmiddelen wordt natriumchloride gebruikt als verdikkingsmiddel, bijvoorbeeld in afwasmiddel, bleek, anti-schimmelmiddelen en gootsteenontstopper. In ontsmettingsmiddelen voor zwembadwater kan natriumchloride ook gebruikt worden om met behulp van elektriciteit natriumchloride te splitsen in natrium en chloor. Het chloor werkt vervolgens ontsmettend.

Is deze stof veilig?

Bij zijn producten met natriumchloride voor zowel baby’s, kinderen als volwassenen.

Meer informatie

Natriumchloride en ongewenste gezondheidseffecten

Als je gedurende een langere periode teveel natriumchloride binnenkrijgt via voedsel kan dit ongewenste gezondheidseffecten veroorzaken, zoals een verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. Bij het gebruik van natriumchloride in persoonlijke verzorgingsproducten hoef je hier niet bang voor te zijn. De hoeveelheid zout in producten als shampoo en gezichtscrème is vele malen lager dan in bijvoorbeeld zeewater.