In het kort

Citroenzuur is een chemische stof die de (zuurgraad) van een product verlaagt. Citroencitraat wordt gebruikt als . Bij zijn producten met citroenzuur of citroencitraat .

Waarom zit deze stof in producten?

Het toevoegen van citroenzuur aan persoonlijke verzorgingsproducten zorgt voor een neutrale pH-waarde van het product. pH-neutrale producten zijn aangenamer voor de huid. Op het etiket wordt voor citroenzuur de term citric acid gebruikt.

In voedingsmiddelen kan citroenzuur als zitten. Dan heet het E330. 

Citraat is het zout van citroenzuur en wordt in was- en reinigingsmiddelen gebruikt als waterontharder. Een waterontharder breekt de kalk in het water af. Dan slaat het niet als een witte waas neer op de was of vaat.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met citroenzuur en citraat veilig.

Meer informatie

Citroenzuur geschikt maken voor gebruik in producten

Citroenzuur komt van nature voor in alle cellen van elk levend wezen. Het zit in hoge concentraties in fruit. Het citroenzuur in voedingsproducten en persoonlijke verzorgingsproducten wordt gemaakt door een toe te voegen aan suiker. Deze schimmel zet de suiker om in citroenzuur.

Geen allergische reactie bij allergie voor citrusvruchten

Citroenzuur geeft geen allergische reactie bij mensen met een allergie voor citrusvruchten. Dat wordt veroorzaakt door reactie op een specifiek dat in citrusvruchten zit.