In het kort

Citroenzuur is een chemische stof die de (zuurgraad) van een product verlaagt. Citroencitraat wordt gebruikt als . Producten met citroenzuur of citroencitraat zijn te gebruiken.

Waarom zit deze stof in producten?

Het toevoegen van citroenzuur aan persoonlijke verzorgingsproducten zorgt voor een neutrale pH-waarde van het product. pH-neutrale producten zijn aangenamer voor de huid.

In voedingsmiddelen kan citroenzuur als zitten. Dan heet het E330. 

Citraat is het zout van citroenzuur en wordt in was- en reinigingsmiddelen gebruikt als waterontharder. Een waterontharder zorgt ervoor dat de kalk in het water afgebroken wordt en niet als een witte waas neerslaat op de was of vaat.

Is deze stof veilig?

Bij zijn producten met citroenzuur en citraat veilig voor zowel baby’s, kinderen als volwassenen.

Meer informatie

Citroenzuur geschikt maken voor gebruik in producten

Citroenzuur komt van nature voor in alle cellen van elk levend wezen. Het zit in hoge concentraties in fruit. Het citroenzuur in voedings- en verzorgingsproducten wordt gemaakt door een toe te voegen aan suiker. Deze schimmel zet de suiker om in citroenzuur.

Geen allergische reactie bij allergie voor citrusvruchten

Citroenzuur geeft geen overgevoeligheidsreactie bij mensen met een allergie voor citrusvruchten. Dat wordt veroorzaakt door reactie op een specifiek dat in citrusvruchten zit.