Toepassing

Citroenzuur is een chemische stof die de pH-waarde van een product verlaagt. Door het toevoegen van citroenzuur wordt de pH-waarde van het product pH-neutraal gemaakt. pH-neutrale producten zijn aangenamer voor de huid.  

In voedingsmiddelen kun je ook citroenzuur als tegenkomen. Dan heet het E330. 

Citraat is het zout van citroenzuur en wordt in was- en reinigingsmiddelen gebruikt als . Een waterontharder zorgt ervoor dat de kalk in het water afgebroken wordt en niet als een witte waas neerslaat op de was of vaat.

Actuele stand van zaken

Citroenzuur komt van nature voor in alle cellen van elk levend wezen. Het zit in hoge concentraties in fruit.  Het citroenzuur in voedings- en verzorgingsproducten wordt gemaakt van suiker, door een .  

Citroenzuur geeft geen overgevoeligheidsreactie bij mensen met een allergie voor citrusvruchten. Dat wordt veroorzaakt door reactie op een specifiek eiwit dat in citrusvruchten zit. 

Risico toelichting

Producten met citroenzuur en citraat zijn bij voor zowel baby’s, als kinderen en volwassenen.