In het kort

Calciumcarbonaat is een . Het is een witte vaste stof die slecht oplosbaar is in water. Calciumcarbonaat (CaCO3) of krijt komt in de natuur veel voor, bijvoorbeeld in kalksteen. Ook zit het in de schaal van eieren en in schelpen. Bij zijn producten met calciumcarbonaat .

Waarom zit deze stof in producten?

Calciumcarbonaat kent vele toepassingen, bijvoorbeeld als grondstof voor cement en als vulstof in latexverf. In de landbouw wordt kunstmest met calciumcarbonaat gebruikt om de pH (zuurgraad) van de grond te verhogen en om calcium als plantenvoeding toe te dienen. Maar het wordt ook gebruikt in persoonlijke verzorgingsproducten zoals tandpasta. En het kan worden toegevoegd aan condooms, zodat ze niet plakken en makkelijk afrollen. In tapijt of vloerbedekking wordt calciumcarbonaat in latex of bitumen onderlagen gebruikt als opvulling.

In voeding zit calciumcarbonaat als witte kleurstof (voor oppervlaktekleuring), vulmiddel of anti-klontermiddel. Je herkent dit aan het E-nummer E170. Het zit ook in bruis- en kauwtabletten die bijvoorbeeld gebruikt worden bij een tekort aan calcium en bij maagklachten.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met calciumcarbonaat veilig.