In het kort

ABS is een stevig en hard plastic en zit in veel verschillende producten. Vaak voegen producenten chemische stoffen aan ABS toe. Bij zijn producten met ABS .

Waarom zit deze stof in producten?

ABS, opgebouwd uit de stoffen acrylonitrile butdiene en styreen, is een stevig en hard plastic. Het is moeilijk te verbuigen. Wel is ABS door middel van hitte te vervormen. ABS is namelijk een thermoplast. ABS zit in veel producten, zoals in de plastic delen van telefoons, in huishoudelijk apparaten, zoals televisies, in speelgoed zoals in plastic bouwblokken en in keukengerei, zoals broodtrommels en drinkbekers. Ook kan het als ‘inkt’ (het filament) voor 3D- printers gebruikt worden.

Is deze stof veilig?

Producten met ABS erin zijn bij normaal gebruik veilig voor baby’s, kinderen en volwassenen.

Bij het verwarmen van ABS, in het geval van 3D-printen, kunnen onder andere nanodeeltjes en vluchtige organische stoffen vrijkomen. Je kunt dit merken door irritatie aan je luchtwegen en ogen. Ventileer de ruimte waarin je print dan ook altijd goed.

Meer informatie

Toevoegingen aan ABS

Welke chemische stoffen ( ) aan ABS worden toegevoegd is afhankelijk van het product en de producent. Additieven geven ABS de eigenschappen die nodig zijn in een bepaald product. Voorbeelden van additieven zijn:

  • Kleurstoffen: ABS is van nature wit. Kleurstoffen geven ABS een kleur, bijvoorbeeld bij speelgoed.

  • (UV-)stabilisatoren: (UV-)stabilisatoren voorkomen verkleuring van ABS door de zon en zorgen ervoor dat het zijn sterkte niet verliest.

  • VlamvertragersVlamvertragers worden bijvoorbeeld in het omhulsel van elektrische apparaten gebruikt. Ze vertragen de verspreiding van brand.

  • ( ): Biociden kunnen aantasting van ABS door (schadelijke) organismen, bijvoorbeeld schimmels en bacteriën, voorkomen. Voorbeelden van producten waarin biociden worden gebruikt zijn snijplanken, slaapmatjes of outdoorjassen.