Toepassing

ABS is een stevig en hard plastic dat moeilijk te verbuigen is. ABS is opgebouwd uit de stoffen acrylonitril, butadieen en styreen. Het is een thermoplast, dat betekent dat het door middel van hitte vervormbaar is. ABS wordt veel gebruikt en vind je in allerlei producten zoals in de plastic delen van telefoons, in huishoudelijk apparatuur zoals televisies, in speelgoed zoals in plastic speelgoedbouwstenen en in keukengerei als broodtrommels en drinkbekers.

Actuele stand van zaken

Afhankelijk van het product en de producent worden er nog extra chemische stoffen aan ABS toegevoegd ( ). Hierdoor krijgt ABS de eigenschappen waardoor deze geschikt is voor zijn toepassing.

Kleurstoffen: ABS is van nature wit. Kleurstoffen geven ABS een kleur, bijvoorbeeld bij speelgoed.

(UV-)stabilisatoren: Stabilisatoren voorkomen verkleuring van ABS door de zon en zorgen ervoor dat het zijn sterkte niet verliest.

Vlamvertragers: Vlamvertragers worden bijvoorbeeld in de behuizing van elektrische apparaten gebruikt. Ze zorgen ervoor dat verspreiding van brand vertraagd wordt.

Antimicrobiële stoffen ( ): Biociden kunnen worden toegepast om te voorkomen dat ABS wordt aangetast door schadelijke organismen (bijvoorbeeld schimmels en bacteriën). Voorbeelden hiervan zijn snijplanken, slaapmatjes of een outdoorjas.

Risicotoelichting

Producten met ABS erin zijn bij te gebruiken voor baby’s, kinderen en volwassenen. Als je wilt weten of ABS voorkomt in een specifiek product dan kun je dat navragen bij de leverancier van het product.