In het kort

is een rubberachtig, hittebestendig en onbreekbaar materiaal. Siliconen zitten in veel verschillende producten zoals fopspenen en bakvormen, maar ook in sommige soorten lijm en kit. Bij zijn producten gemaakt van siliconen voor baby’s, kinderen en volwassenen.

Waarom zit deze stof in producten?

Siliconen is een verbinding van silicium, koolstof en zuurstof waar onder andere siliconenrubber van gemaakt kan worden. Siliconenrubber is onbreekbaar materiaal. Siliconen is niet hetzelfde als plastic, want plastic is gemaakt van andere chemische stoffen. Siliconen kunnen heel goed tegen zonlicht, vocht, warmte en kou. Siliconen bakvormen kunnen bijvoorbeeld tegen temperaturen die tussen de -80°C en +200°C liggen. Siliconen zitten in veel verschillende producten zoals fopspenen en bakvormen, maar ook in sommige soorten lijm en kit.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten gemaakt van siliconen veilig voor baby’s, kinderen en volwassenen.

Meer informatie

Toevoegingen aan siliconen 

Aan producten gemaakt van siliconen voegen producten chemische stoffen ( ) toe. Deze chemische stoffen zorgen voor de eigenschappen die het product nodig heeft.  

Wat zegt de wet over siliconen? 

Producten gemaakt van siliconen moeten voldoen aan de Europese richtlijn Algemene productveiligheid (2001/95/EG). Producenten en importeurs moeten er daardoor voor zorgen dat producten veilig zijn bij normaal gebruik. Er is ook nog speciale regelgeving voor siliconen die gebruik worden voor keukengerei. Deze producten moet voldoen aan de Europese kaderverordening voedselcontactmaterialen (1935/2004/EG) waarin eisen gesteld worden aan voedselcontactmaterialen.