In het kort

is een rubberachtig, hittebestendig, flexibel en onbreekbaar materiaal. Siliconen zitten in veel verschillende producten zoals fopspenen en bakvormen, maar ook in sommige soorten lijm en kit. Bij zijn producten gemaakt van siliconen .

Waarom zit deze stof in producten?

Siliconen is een verbinding van silicium, koolstof en zuurstof. Het is een rubberachtig, onbreekbaar en flexibel materiaal. Ook kunnen siliconen heel goed tegen zonlicht, vocht, warmte en kou. Van siliconen wordt onder andere siliconenrubber gemaakt.

Siliconen zitten in veel verschillende producten zoals fopspenen en bakvormen, maar ook in sommige soorten lijm en kit. Door de siliconen zijn siliconen bakvormen bestand tegen temperaturen die tussen de -80°C en +200°C liggen.

Siliconen is niet hetzelfde als plastic, want plastic is gemaakt van andere chemische stoffen.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten gemaakt van siliconen veilig.

Meer informatie

Toevoegingen aan siliconen 

Aan producten gemaakt van siliconen voegen producten chemische stoffen ( ) toe, bijvoorbeeld kleurstoffen en vulstoffen. Deze chemische stoffen zorgen voor de eigenschappen die het product nodig heeft.

Wat zegt de wet over siliconen? 

Producten gemaakt van siliconen moeten voldoen aan de Europese richtlijn Algemene productveiligheid (2001/95/EG). Volgens deze richtlijn moeten producenten en importeurs ervoor zorgen dat siliconen producten veilig zijn bij normaal gebruik. Er is ook nog speciale regelgeving voor siliconen die gebruik worden voor keukengerei. Deze producten moet voldoen aan de Europese kaderverordening voedselcontactmaterialen (1935/2004/EG), waarin eisen gesteld worden aan materialen die in contact komen met voedsel.