Toepassing

Het plastic polyethyleentereftalaat (ook afgekort als PET of PETP) kan op twee manieren worden gemaakt: met het plastic geordend in een kristalstructuur (kristallijn PET), of ongeordend zonder specifieke vorm (amorf PET). Amorf PET wordt gebruikt voor frisdrankflessen. Het is doorzichtig, kan goed tegen chemische invloeden en is sterk genoeg voor de druk van koolstofdioxide (de ‘bubbels’ in dranken). Door amorf PET uit te rekken tot een dun laagje kan zogenoemd biaxiaal-georiënteerd polyethyleen tereftalaat (BoPET) gemaakt worden. Door aan het dunne laagje plastic een dun laagje metaal (bijvoorbeeld aluminium) toe te voegen, ontstaat staat een stevig folie waar bijvoorbeeld folieballonnen en isolatiedekens van worden gemaakt. Kristallijn PET is ondoorzichtig en wit en wordt gebruikt voor bijvoorbeeld plastic eier-dozen en kant- en klaar maaltijden. Ook kan het aan textiel toegevoegd worden om producten als banden, riemen en fleecevesten en –dekens sterker te maken.

Actuele stand van zaken

Welke chemische stoffen (additieven) aan PET worden toegevoegd is afhankelijk van het product en de producent. Door het toevoegen van additieven krijgt PET de eigenschappen waardoor deze geschikt is voor zijn toepassing. Aan doorschijnende PET-flessen worden kleurstoffen toegevoegd. Zo krijgen lichtblauw gekleurde PET-mineraalflessen hun transparante blauwe tint door het gebruik van de kleurstof kobaltacetaat. Deze stof staat op de lijst met zorgwekkende stoffen van ECHA, het Europees Agentschap voor chemische stoffen, en met het gebruik van deze kleurstof wordt langzaam door de industrie gestopt.

Risicotoelichting

Producten met PET erin zijn bij voor baby’s, kinderen en volwassenen. Als je wilt weten of PET voorkomt in een specifiek product dan kun je dat navragen bij de leverancier van het product.