In het kort

PET is een plastic, en vooral bekend van de plastic flessen. PET wordt ook als folie en als filament voor 3D-printers gebruikt, en als in fleecevesten en fleecedekens. Producten gemaakt met PET zijn te gebruiken.

Waarom zit deze stof in producten?

Waterflesjes en frisdrankflessen zijn vaak gemaakt van het plastic polyethyleentereftalaat (ook afgekort als PET of PETP). Het is doorzichtig en sterk genoeg voor de druk van koolstofdioxide (de ‘bubbels’ in dranken). PET wordt soms ook gebruikt voor broodtrommels en drinkbekers, plastic eierdozen en de verpakking van kant-en-klaar maaltijden. Dan is het vaak ondoorzichtig, maar wordt het gekozen omdat het een sterk plastic is en licht van gewicht.

Door metaal, bijvoorbeeld aluminium, toe te voegen aan een dun laagje PET, ontstaat een stevige folie. Hiervan worden bijvoorbeeld folieballonnen of isolatiedekens gemaakt. Ook wordt van PET textiel gemaakt, dat gebruikt wordt voor producten als banden, riemen, fleecevesten en fleecedekens. PET als textielvezel is beter bekend als polyester. Tot slot wordt PET soms gebruikt als filament om voorwerpen te kunnen printen met een 3D-printer.

Is deze stof veilig?

Producten met PET zijn bij veilig voor baby’s, kinderen en volwassenen. 

Meer informatie

Additieven en contact met voedsel

Aan PET kunnen verschillende chemische stoffen ( ) worden toegevoegd. Dit is afhankelijk van het product en de gewenste eigenschappen, zoals kleur. Voor , producten die in aanraking komen met voedsel zoals waterflesjes, broodtrommels en drinkbekers, geldt dat alleen door de wet toegestane stoffen gebruikt mogen worden. Deze additieven mogen bovendien niet in hoeveelheden vrijkomen die boven de toegestane norm zijn. Door producten te gebruiken volgens de aanwijzingen van de producent, voorkom je dat een stof meer vrijkomt dan is toegestaan. Hoeveel er van een stof vrijkomt hangt namelijk van verschillende factoren af, bijvoorbeeld van de temperatuur of zuurgraad, of van het vetgehalte van het verpakte product.

Bisfenol A (BPA) wordt niet gebruikt om PET te maken en komt om die reden ook niet voor in PET. Ook worden geen ftalaten (weekmakers) gebruikt in PET. Er kunnen hele kleine hoeveelheden antimoon of kobalt vrijkomen uit PET, maar deze hoeveelheden zijn ruim onder de toegestane normen.

Hergebruik van PET-flessen

Je kunt gerust je PET-fles een aantal keer hergebruiken, zolang je de PET-fles gebruikt voor het drinken van water en je stopt met het hergebruiken wanneer de PET-fles gekreukt of gedeukt is of als je deze in de zon of in een hete auto hebt bewaard. Kijk hier voor meer informatie over het hergebruik van PET-flessen.

Microplastics

Microplastics ontstaan door slijtage van plastic tijdens het gebruik, zoals PET-flessen en textiel. Ook bij de afbraak van weggegooid plastic komen microplastics vrij. Er bestaan zorgen over mogelijk schadelijke effecten van microplastics op de gezondheid en het milieu. Op dit moment wordt er veel onderzoek gedaan om de van microplastics te kunnen inschatten en maatregelen te kunnen nemen. Kijk hier voor meer informatie over microplastics.