Toepassing

Het plastic PET (polyethyleentereftalaat, ook afgekort als PET of PETP) kan worden gemaakt op twee manieren. Of met het plastic geordend in een kristalstructuur (kristallijn PET), of ongeordend zonder specifieke vorm (amorf PET). Het ene type PET (amorf PET) wordt gebruikt voor frisdrankflessen. Het is doorzichtig, kan goed tegen chemische invloeden kan en is sterk genoeg voor de druk van koolstofdioxide. Het andere type PET ((semi-)kristallijn PET) is ondoorzichtig en wit en wordt meestal gebruikt voor fastfoodverpakkingen en voor het versterken van textiel, bijvoorbeeld in banden, riemen en fleecevesten en –dekens.

Actuele stand van zaken

Welke chemische stoffen (additieven) aan PET worden toegevoegd is afhankelijk van het product en de producent. Door het toevoegen van additieven krijgt PET de eigenschappen waardoor deze geschikt is voor zijn toepassing. Aan doorschijnende PET-flessen worden kleurstoffen toegevoegd. Zo krijgen lichtblauw gekleurde PET-mineraalflessen hun transparante blauwe tint door het gebruik van de  kleurstof kobeltacetaat. Deze stof staat op de lijst met zorgwekkende stoffen van ECHA, het Europees Agentschap voor chemische stoffen, en met het gebruik van deze kleurstof wordt langzaam door de industrie gestopt.

Risicotoelichting

Producten met PET erin zijn bij voor baby’s, kinderen en volwassenen. Als je wilt weten of PET voorkomt in een specifiek product dan kun je dat navragen bij de leverancier van het product.