In het kort

PET is een plastic, en vooral bekend van de plastic flessen. PET wordt ook als folie en als filament voor 3D-printers gebruikt, en als textielvezel in fleecevesten en fleecedekens. Producten gemaakt met PET zijn te gebruiken.

Waarom zit deze stof in producten?

Waterflesjes en frisdrankflessen zijn vaak gemaakt van het plastic polyethyleentereftalaat (ook afgekort als PET of PETP). Het is doorzichtig en sterk genoeg voor de druk van koolstofdioxide (de ‘bubbels’ in dranken). Ook broodtrommels en drinkbekers zijn soms gemaakt van PET, omdat het een sterk plastic is en licht van gewicht.

Soms is PET ook ondoorzichtig en wit, zoals in plastic eierdozen en de verpakking van kant-en-klaar maaltijden. Door aan een dun laagje PET metaal toe te voegen, bijvoorbeeld aluminium, ontstaat een stevige folie. Hiervan worden bijvoorbeeld folieballonnen of isolatiedekens gemaakt. Ook wordt van PET textiel gemaakt, dat gebruikt wordt voor producten als banden, riemen en fleecevesten en fleecedekens. PET als textielvezel is beter bekend als polyester. Tot slot wordt PET soms gebruikt als filament om voorwerpen te kunnen printen met een 3D-printer.

Is deze stof veilig?

Producten met PET zijn bij veilig voor baby’s, kinderen en volwassenen. 

Meer informatie

Toevoegingen aan PET

Welke chemische stoffen ( ) aan PET worden toegevoegd is afhankelijk van het product en de producent. Additieven geven PET de eigenschappen die nodig zijn in een bepaald product, zoals kleur. Voor voedselcontactmaterialen, producten die in aanraking komen met voedsel zoals waterflesjes, broodtrommels en drinkbekers, geldt dat deze stoffen wettelijk zijn toegelaten en niet uit het plastic mogen vrijkomen in hoeveelheden die boven de toegestane norm zijn.

Hoeveel er van een stof vrijkomt hangt van verschillende factoren af, bijvoorbeeld van de temperatuur of zuurgraad, of van het vetgehalte van het verpakte product. Daarom is het belangrijk om producten te gebruiken volgens de aanwijzingen van de producent.

Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die wordt gebruikt om verschillende soorten plastic te maken, zoals polycarbonaat (PC), en die effect kan hebben op je vruchtbaarheid en je hormoonhuishouding. BPA wordt niet gebruikt om PET te maken en komt om die reden ook niet voor in PET. Ook worden er in PET geen ftalaten als weekmakers gebruikt. Bekend is dat er eventueel kleine hoeveelheden antimoon en kobalt uit PET kunnen vrijkomen, maar die hoeveelheden zijn ruim onder de toegestane normen.

Hergebruik van PET-flessen

Je kunt gerust je PET-fles een aantal keer hergebruiken, zolang je de PET-fles gebruikt voor het drinken van water en je stopt met het hergebruiken wanneer de PET-fles gekreukt of gedeukt is of als je deze in de zon of in een hete auto hebt bewaard. Kijk hier voor meer informatie over het hergebruik van PET-flessen.

Microplastics

Alle plastics breken na verloop van tijd geheel of gedeeltelijk af. En als je plastic gebruikt komen er door slijtage microplastics vrij. Kijk hier voor meer informatie over microplastics.