In het kort

PET is een plastic en vooral bekend van de plastic flessen. PET wordt ook als folie en voor 3D-printers gebruikt. Verder wordt PET veel gebruikt als textielvezel in fleecevesten en –dekens. Producten gemaakt met PET zijn te gebruiken.

Waarom zit deze stof in producten?

Het plastic polyethyleentereftalaat (ook afgekort als PET of PETP) zit in frisdrankflessen. Het maakt de fles doorzichtig en het is sterk genoeg voor de druk van koolstofdioxide (de ‘bubbels’ in dranken). PET wordt soms ook gebruikt in broodtrommels en drinkbekers, omdat het een sterk plastic is en licht van gewicht. Door aan een dun laagje PET metaal toe te voegen, bijvoorbeeld aluminium, ontstaat een stevig folie. Hiervan worden bijvoorbeeld folieballonnen of isolatiedekens gemaakt. Soms is PET ook ondoorzichtig en wit, zoals in plastic eierdozen en de verpakking van kant-en-klaar maaltijden. Ook wordt PET aan textiel toegevoegd om producten als banden, riemen, fleecevesten en -dekens sterker te maken. Tot slot wordt PET soms gebruikt als filament om voorwerpen te kunnen printen met een 3D-printer.

Is deze stof veilig?

Producten met PET erin zijn bij veilig voor baby’s, kinderen en volwassenen. 

Meer informatie

Toevoegingen aan PET

Welke chemische stoffen ( ) aan PET worden toegevoegd is afhankelijk van het product en de producent. Additieven geven PET de eigenschappen die nodig zijn in een bepaald product. Zo krijgen lichtblauw gekleurde PET-mineraalflessen hun doorzichtige blauwe tint door het gebruik van de kleurstof kobaltacetaat. Deze kleurstof staat op de lijst met zorgwekkende stoffen van ECHA, het Europees Chemicaliën Agentschap. De industrie stopt met het gebruik van deze kleurstof.

Hergebruik van PET-flessen

Je kunt gerust je PET-fles een aantal keer hergebruiken, zolang je de PET-fles gebruikt voor het drinken van water. Je kunt het flesje ook in warm water afwassen met een vloeibaar (of in ieder geval geen schurend) afwasmiddel. Het is de verwachting dat hergebruik en afwassen van de PET-fles het vrijkomen van chemische stoffen uit PET niet beïnvloedt. Kraanwater en afwaswater zijn namelijk minder zuur dan bijvoorbeeld frisdrank en daardoor minder agressief voor PET. Vul een PET-fles alleen met water en niet met vette dranken, zoals melk, of met zuurhoudende dranken zoals frisdrank en vruchtensap, of met alcoholische of hete dranken. Het vetgehalte, de zuurgraad en temperatuur van de drank kan invloed hebben op het vrijkomen van stoffen uit PET, net als het bewaren van een PET-fles bij een hoge temperatuur. Stop met het hergebruiken wanneer een PET-fles gekreukt of gedeukt is, of als je deze voor langere tijd in de zon of in een hete auto hebt bewaard.