Toepassing

Polyester wordt gemaakt uit olie. Door polyester te smelten krijg je garen en daarvan is je kleding gemaakt of ander textiel zoals beddengoed of de bekleding van je bank. Ook kan het in tampons en maandverband zitten. Polyester zorgt ervoor dat de vorm goed blijft, het niet snel kreukt en goed isoleert.

Van polyester textielvezels kunnen verschillende type materialen worden gemaakt. Voorbeelden van materialen die gemaakt zijn van polyester zijn het gladde polyester satijn en het pluizige fleece. Polyester kan bijvoorbeeld worden toegepast in regenkleding en fleece truien.

Actuele stand van zaken

In polyester zitten zogenaamde plastic microvezels. Als je een stof hebt die polyester bevat en je wast het in de wasmachine of spoelt het uit onder de kraan, dan komen deze plastic microvezels in het water terecht. Het lukt waterzuiveringsbedrijven niet om alle microvezels uit het water te halen. Uiteindelijk komen ze als plastic afval in de oceanen terecht, ook wel de ‘plastic soep’ genoemd. Het is nog onduidelijk of dit plastic effect kan hebben op onze gezondheid. Sommige wetenschappers vinden het dan ook belangrijk om dit verder te onderzoeken.

Risicotoelichting

Producten waar polyester in zit, zijn bij om te gebruiken voor baby’s, kinderen en volwassenen.