In het kort

Polyester is een synthetische textielvezel. Polyester wordt ook wel afgekort als PET. Onder die naam is het vooral bekend van de plastic flessen.

Waarom zit deze stof in producten?

Polyester wordt gemaakt uit olie. Door polyester te smelten krijg je garen waar kleding van wordt gemaakt, of ander textiel zoals beddengoed of de bekleding van je bank. Ook kan het in tampons en maandverband zitten. Polyester zorgt ervoor dat een product niet snel kreukt, de vorm goed blijft en goed isoleert.

Van polyester textielvezels kunnen verschillende typen materialen worden gemaakt, zoals het gladde polyester satijn en het pluizige fleece. Polyester kan bijvoorbeeld worden toegepast in regenkleding en fleece truien.

Is deze stof veilig?

Producten waar polyester in zit zijn bij voor baby’s, kinderen en volwassenen.

Meer informatie

Plastic microvezels en het milieu

In polyester zitten plastic microvezels. Als je een stof hebt die polyester bevat en je wast het in de wasmachine of spoelt het uit onder de kraan, dan komen deze plastic microvezels in het water terecht. Het lukt waterzuiveringsbedrijven niet om alle microvezels uit het water te halen. Uiteindelijk komen ze als plastic afval in de oceanen terecht, ook wel de ‘plastic soep’ genoemd. Het is nog onduidelijk of dit plastic effect kan hebben op onze gezondheid. Sommige wetenschappers vinden het dan ook belangrijk om dit verder te onderzoeken.