Toepassing

Triethanolamine zit in veel verschillende persoonlijke verzorgingsproducten, waaronder scheerschuim, shampoo en zonnebrand. 

Triethanolamine kan verschillende functies hebben in een product. Het is een anionogene oppervlakteactieve stof  die reinigt en schuimt. Het wordt ook gebruikt om de pH van een product te verhogen waardoor het product minder zuur wordt. Triethanolamine werkt ook als : het helpt bij het mengen van stoffen die slecht met elkaar mengen, zoals water en vet. Ook werkt triethanolamine als en als

Actuele stand van zaken

Wat zegt de wet?

Het is goed om te weten dat alle persoonlijke verzorgingsproducten moeten voldoen aan het Nederlandse Warenwetbesluit Cosmetische producten en aan de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Deze wetgeving zegt dat triethanolamine in producten die je afspoelt of uitspoelt mag zitten, zoals shampoo en douchegel. In producten die je niet uitspoelt of afspoelt, zoals bodylotion of zonnebrand, mag maximaal 2,5% triethanolamine zitten. Daarnaast zijn er eisen gesteld aan de kwaliteit en zuiverheid van triethanolamine. 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de naleving van de wet- en regelgeving door bedrijven.

Risicotoelichting

Bij zijn producten met triethanolamine erin te gebruiken. 

Sommige mensen hebben een gevoelige huid. Zij kunnen last krijgen van een geïrriteerde huid als ze producten gebruiken met triethanolamine erin. Je kunt dan beter kiezen voor een product zonder triethanolamine. Lees het etiket om te zien of er triethanolamine in jouw product zit.

In persoonlijke verzorgingsproducten die je afspoelt mag meer triethanolamine zitten dan in persoonlijke verzorgingsproducten die je niet afspoelt. Daarom is het belangrijk verzorgingsproducten die je moet afspoelen, zogenaamde rinse-off producten, altijd goed af- of uit te spoelen. Lees het etiket om te weten of je het product moet uitspoelen.