In het kort

Triethanolamine is een anionogene oppervlakteactieve stof. Het wordt vaak gebruikt als of in persoonlijke verzorgingsproducten. Bij zijn producten met triethanolamine .

Waarom zit deze stof in producten?

Triethanolamine zit in veel verschillende persoonlijke verzorgingsproducten, waaronder scheerschuim, shampoo en zonnebrandcrème

Triethanolamine kan verschillende functies hebben in persoonlijke verzorgingsproducten. Het is een anionogene oppervlakteactieve stof, die reinigt en schuimt. Triethanolamine wordt vaak gebruikt als emulgator. Het wordt ook gebruikt om de pH van producten als handgel of zonnebrandcrème te verhogen, waardoor het product minder zuur wordt. Ook werkt triethanolamine als en als

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met triethanolamine veilig. 

Sommige mensen hebben een gevoelige huid. Zij kunnen last krijgen van een geïrriteerde huid als ze producten gebruiken met triethanolamine. Je kunt dan beter kiezen voor een product zonder triethanolamine. Lees het etiket om te zien of er triethanolamine in jouw product zit.

Meer informatie

Wat zegt de wet over triethanolamine?

In Europa is het gebruik van triethanolamine in persoonlijke verzorgingsproducten geregeld via de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). In producten die je afspoelt of uitspoelt, zoals shampoo en douchegel, mag triethanolamine zitten. Hiervoor zijn geen maximale hoeveelheden bepaald. In producten die je niet uitspoelt of afspoelt, zoals bodylotion of zonnebrandcrème, mag maximaal 2,5% triethanolamine zitten.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de naleving van de wet- en regelgeving door bedrijven.